Konferencija za novinare održana u ozračju obilježavanja vukovarske tragedije.

Na redovnoj konferenciji za novinare uoči predstojeće prvenstvene utakmice nogometaša Osijeka, koju će Bijelo-plavi u nedjelju odigrati protiv Cibalije u Vinkovcima, bili su kapetan Borna Barišić i jedan od pomoćnih trenera Ivo Smoje. Ozračje je, razumljivo, bilo prožeto mislima i sjećanjem na Vukovar iz najtežih dana Domovinskog rata, što je u samome uvodu „pressice“ spomenuo i Barišić:

Danas je zaista specifičan dan u kojem se svi moramo sjetiti Vukovara i njegove tragedije te odati počast svim poginulim braniteljima i nedužnim civilima. Ovo je dan koji u meni osobno budi velike emocije iako nisam rođen u to vrijeme ratnih stradanja nego nešto kasnije. Gledam na TV-u, prepričavaju mi roditelji i prijatelji što je to bilo u Vukovaru 1991. i volio bih da se svaki Hrvat i domoljub barem ovoga 18. studenoga prisjeti onoga što se događalo u gradu-heroju. Na žrtvi Vukovara izgrađena je i hrvatska država, sačuvana je naša neovisnost i to svi skupa moramo cijeniti.

Kada je riječ o ogledu osječkog i vinkovačkog prvoligaša, poznato je kako u međusobnim dvobojima često ne mora biti presudan dosadašnji bodovni učinak. Svjestan je toga i naš kapetan:

 

Derbi je uvijek derbi i nije toliko bitno tko je koji na tablici i koja je pritom bodovna razlika. Naravno da i plasman na prvenstvenoj ljestivici govori u prilog činjenici da smo mi kvalitetnija momčad i to nije upitno. No, kada igraju dva slavonska prvoligaša itekako je bitan sam ulazak u utakmicu u smislu požrtvovnosti i veće želje za pobjedom. Onaj tko bude unio više agresivnosti i odlučnosti, taj će i osvojiti bodove. Naravno da vjerujem kako ćemo to biti mi.

Smoje poziva na korektno navijanje

Barišić je posebno pohvalio i ozračje koje vlada u osječkoj svlačionici:

Da, atmosfera je zaista jako dobra, to se svakoga dana očituje i na treninzima. Dobro se radi, a opet ima i smijeha i zezancije, tako da je sve kako i treba biti. Ne sjećam se da nam je ikada bilo bolje i ugodnije što se toga tiče, pa zaista u dobrom raspoloženju dočekujemo nedjelju i borbu za tri važna boda.

Ivo Smoje iz stožera Bijelo-plavih želio je ukazati i na atmosferu koja bi trebala vladati na tribinama vinkovačkog stadiona...

Volio bih kada bi kompletno ozračje bilo sportsko i dostojanstveno, baš onako, kako ovih dana svi zajedno doživljavamo sve ono što se odnosi na obljetnicu sjećanja na žrtve Vukovara. Bez obzira na naše sportsko suparništvo i navijački rivalitet Kohorte i Ultrasa, volio bih da ovaj puta ne bude nikakvih uvreda i nedoličnog ponašanja, upravo zbog Vukovara i pijeteta prema onima koji su nas zadužili.

Jedino Matas ne može nastupiti

Što se sastava tiče, još je nepoznato tko će od prve minute zaigrati za Osijek, ali je svakako dobro vijest da je izvan kombinacija jedino Matas koji ima tri žuta kartona...

Uvriježeno je reći da su to slatke brige za trenera, a na njemu je da se odredi za najbolju jedanaestoricu. Odlično smo radili i ovoga tjedna i vjerujem da će se to potvrditi i dobrom igrom u nedjelju. U nekim prethodnim susretima bilo je dosta nervoze, nadam se da nas ona ovaj puta ni u čemu neće sputavati. Očekujem da ćemo biti vrućeg srca i hladne glave, a uzdajući se u našu kvalitetu i potporu koju će nam pružiti navijači koji će doći u Vinkovce, ne skrivam ni svoj osobni optimizam.

Upozorio je Smoje na činjenicu da su Vinkovčani u nedavnom derbiju začelja bili vrlo dominantni u odnosu na momčad Splita:

Pucali su čak 32 puta na suparnička vrata, što nam je dovoljno upozorenje. Oni će sigurno biti agresivni, gori im pod nogama, a onda se maksimalna borbenost jednostavno podrazumijeva. Imaju u svojim redovima i neke naše bivše igrače poput Mišića i Čuljka koji će biti dodatno motivirani. Cibalia nas je dosta namučila u Gradskom vrtu i svakako je maksimalno respektiramo bez obzira na njihovu grčevitu borbu za opstanak. No, jasno je da ćemo ići na pobjedu koja bi nas zadržala na trećem mjestu.