Cibalia će sigurno biti maksimalno motivirana, a na Osječanima je da pokažu zbog čega su treći na tablici.

U najavi slavonskog derbija Osječane je možda i najviše motivirala izjava koja stiže iz suparničkog tabora. Izjavio je v.d. trenera Cibalije Siniša Sesar kako se Vinkovčani u nedjelju moraju postaviti kao – favoriti. Odvažno, u svakom slučaju, iako je baš sve ove sezone na strani njihova protivnika.

Osijek trenutno ima čak 22 boda više u odnosu na Nebesko-plave od kojih je primio i dvadeset golova manje, što su svakako relevantni pokazatelji da je osječka momčad nedvojbeno kvalitetnija. No, razumijemo (privremenog) kormilara vinkovačkog sastava jer kako će stimulirati svoje igrače ako i sam ne vjeruje u trijumf, na tomu mu se ne može zamjeriti.

Druga je stvar koliko će Bijelo-plave Sesarove riječi dodatno „razljutiti“ u onom smislu da i u dvorištu svoga rivala pokažu i potvrde tko je stvarni gazda u Slavoniji... Tako se na najbolji način odgovara na takve verbalne predigre koje su prvenstveno u funkciji ohrabrivanja vlastitog kadra, barem dok lopta ne krene s centra.

Vratiti se pobjedama u gostima

Ne podcjenjuje Osijek svoga susjeda, ni najmanje. Očitovalo se to i u izjavama i članova stručnog stožera i naših igrača tijekom posljednjih dana. Ne zaboravljamo da nije bilo lako dobiti Cibaliju ni u Gradskom vrtu, a na svom je terenu zasigurno još i zahtjevniji protivnik. Pamtimo i to da je Rijeka na tom gostovanju ostala bez dva boda, ali da bi se Osječani zadržati među tri vodeće momčadi HNL-a, što zasigurno žele, potreban im je pun pogodak na stadionu pokraj Bosuta.

Možemo se složiti s mnogima koji će zaključiti da su protekla dva gostujuća ispita na Rujevici i Poljudu bila među najtežima u Ligi, a sada je, nadamo se, opet došlo vrijeme za pobjede. Kao u onih pet uzastopnih susreta na terenima suparnika, od sredine srpnja do polovice rujna i one serije od tri domaća ogleda za redom, a prije odlaska u Rijeku.

Autoritativno od samog početka

S obzirom na najave iz Vinkovaca, jasno je da će domaćin fanatičnom borbenošću tražiti svoju šansu i pokušati napraviti pritisak prema Mikulićevim vratima. Ne sumnjamo da će, s druge strane, Osijek nastojati autoritativno započeti nedjeljni dvoboj, na što ga uostalom obvezuje i njegov rejting, plasman na ljestvici, kao i najavljeni dolazak većeg broja navijača iz slavonske metropole.

Lijepo je spoznati da nam igrači hvale atmosferu na treninzima i u svlačionici, a pozitivu će, vjerujemo, prenijeti i na travnjak te pokazati Cibaliji i njezinim simpatizerima zašto je osječki brod usidren visoko i odlučno plovi na putu do neke nove europske luke. Zato ovi bodovi, također, imaju veliku važnost, uz onu navijačku poruku - da je posebno zadovoljstvo slaviti upravo u Vinkovcima...