Mnogi su se iskazali u ovim tjednima, pomažući i donirajući novce i raznu opremu ponajprije brojnim zdravstvenim ustanovama.

Dok znanstvenici diljem svijeta traže učinkoviti lijek protiv koronavirusa, a krizni stožeri izdaju preporuke i odlučuju što nam je činiti u vrijeme pandemije, itekako bitnu ulogu ima društveno-odgovorno ponašanje brojnih dionika ove globalne krize. Mnogi se, kolektivno i pojedinačno, iskazuju svojim akcijama i donacijama, usmjerenim prema onima kojima je pomoć u aktualnim okolnostima najvažnija. I u našoj sredini je puno onih koji su brzo i kvalitetno organizirali, pritom iskazavši humanost, odlučnost, ali i kreativnost u onome što rade i poduzimaju. Treba u tom kontekstu pohvaliti velike firme (Saponia, Kandit, Žito Grupa, Nexe, Pevex i drugi) jer su promptno i sasvim konkretno reagirale, no i oni puno manji su primjer kako treba postupati u novonastalim uvjetima života i rada.

Navijači se među prvima organizirali

Među onima koji ovih dana, odnosno od samoga početka pandemije, pomažu sugrađanima u potrebi su i članovi udruge Kohorta. Brzo su se okupili i stavili na raspolaganje najugroženijim skupinama naših sugrađana. Aktivni su već tjednima na više strana, tamo gdje se ponajprije ukazala potreba za konkretnim angažmanom i akcijom. Svoju su dobru volju i odlučnost da pomognu iskazali volontirajući u Caritasovoj Pučkoj kuhinji i Gradskom društvu Crvenog križa, a odlučili su i donirati korisnike humanitarne udruge Rijeka ljubavi. Skupili su nešto novca međusobno, a dio odvojili od onoga što su planirali utrošiti za proslavu rođendana Kohorte. Kako te proslave na stadionu ovoga proljeća neće biti, odlučili su to preusmjeriti ljudima u potrebi.

Donacije na više strana

Osječka je Skripta društveno-odgovornu komponentu svoga ponašanja iskazala na više primjera. Donirali su sredstva za opremu osječkog KBC-a, potom su Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi grada Osijeka uručili stotinu zaštitnih vizira koji su podijeljeni vatrogascima za odlazak na intervencije. Također, Skripta je usmjerila vrijednu donaciju od 50 višekratnih vizira i Domu zdravlja Osijek, ističući kako je najvažnije zaštititi one koji su najizloženiji ugrozi. Izazovna vremena traže nove ideje, koje su dovele do toga da krenu u izradu vizira i pleksiglas-pregrada. Njihov se tim u kratkom roku otrgnuo od prvobitnog šoka i počeo izrađivati skice i nacrte te su uspješno krenuli s proizvodnjom.

Mnogi se uključili s 3D printerima

Inače, svakako vrijednu akciju printanja 3D vizira za zaštitu medicinskog osoblja pokrenuo je Hrvatski studentski zbor. U nju se odmah uključila Zajednica tehničke kulture grada Osijeka kao i ona Osječko-baranjske županije, ali i cijeli niz profesionalaca koji se 3D printanjem bave već duže vrijeme. Sada su svoje znanje odlučili podijeliti i s drugima. Priključili su se fakulteti, školske ustanove, razne tvrtke, BIOS i mnogi drugi. Svi uključeni na ovim prostorima na raspolaganju imaju tridesetak printera čiji je kapacitet pet do deset vizira dnevno. Najviše ih je dostavljeno osječkom Kliničko-bolničkom centru. Treba istaknuti i da je Grad Osijek donirao materijale za 3D printanje.

Sve masovnija proizvodnja zaštitnih vizira

U ovoj priči nužno je spomenuti i vinkovačku Tehničku školu Ruđera Boškovića. Tamošnji ravnatelj i profesori među prvima su krenuli u izradu 3D printera u školskom informatičkom kabinetu koje učestalo doniraju zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, ali i izvan naših granica. Njihova je donacija razveselila i kolege iz Elektrotehničke škole Mihajla Pupina u Novom Sadu. Do sada su već izradili oko 1800 zaštitnih vizira, prijeko potrebnih u ovo vrijeme koronavirusa. Potražnja je velika, a još jedna velika isporuka predana je i Hrvatskoj liječničkoj komori. Riječ je o 200 komada uz potpisani ugovor o izradi ukupno tisuću vrlo traženih i korisnih vizira za djelatnike u zdravstvu. Od početnih 15 uradaka dnevno sada ih već izrađuju više od stotinu!

Pomoć zdravstvenim ustanovama

Angažirali su se i u Udruzi veterana Vojne policije naše županije te su donirali 50 spomenutih proizvoda Domu zdravlja Osijek. Prethodno su 150 takvih 3D vizira usmjerili u regionalni KBC, ali i u zadarsku bolnicu te Thalassotherapiju u Opatiji. Isto se radi i za zagrebačku Kliniku Dr. Fran Mihaljević, kao i za KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice u hrvatskoj metropoli. U svakom slučaju, lijepa je spoznaja da se, suočeni s posve novom situacijom, Osječani i Slavonci opet znaju nositi s teškoćama, prihvaćajući pritom i izazove kao priliku da pokažu ne samo plemenitost nego i svoju sposobnost i inovativnost. Pozivamo i sve ostale koji su se na sličan ili neki drugi način organizirali da nam se jave, zahvalivši na kraju svima koji rade i djeluju pomažući najviše izloženima u borbi s pandemijom.