Bio je igrač, trener, sportski direktor i voditelj Škole nogometa, a danas u NK Osijek obavlja funkciju voditelja tehničkog sektora Škole nogometa.

Puno je imena u povijesti Nogometnog kluba Osijek ostavilo trag u raznim ulogama, ali malotko je to u vremenskom kontinuitetu učinio poput Miroslava Žitnjaka koji ovoga četvrtka 15. rujna slavi svoj 55. rođendan. Rođen je u Đakovu 1967. godine, u Gradski vrt stigao je kao 17-godišnjak iz đakovačke Croatije i u našem klubu prošao brojne uloge, od one igračke postavivši visoke standardne svojim doprinosom među vratnicama, a kasnije i kao trener, sportski direktor, voditelj Škole nogometa, odnosno voditelj tehničkog sektora Škole nogometa što je njegova današnja uloga.

Jedan nastup za reprezentaciju

Njegov vratarski potencijal prepoznat je od najranijih dana među Bijelo-plavima, njegov vratarski potencijal brzo je prepoznat, a o njemu posebno svjedoči da je prošao i gotovo sve reprezentativne kategorije bivše države. Zbog poziva u vojsku propustio je nastup na čuvenom Svjetskom juniorskom prvenstvu u Čileu 1987. godine na kojem je generacija predvođena Šukerom, Bobanom, Prosinečkim, Štimcem, Jarnijem i drugima osvojila naslov prvaka, ali je zato godinu dana kasnije debitirao za Osijek na utakmici protiv Veleža.  Za reprezentaciju Hrvatske upisao je jedan nastup na prijateljskoj utakmici protiv Australije u srpnju 1992. godine.

Brojne funkcije u klubu

Istaknuo se i u Zagrebu čiji je gol branio tri godine, da bi se potom vratio u grad na Dravi, zajedno sa Špeharom i Bičanićem, te uz trenera Ivu Šuška, koji ga je vodio i u Kranjčevićevoj, sudjelovao u povijesnom pohodu prema trećem mjestu i Kupu UEFA. Te je jeseni prihvatio ponudu portugalske Leirije u čijim redovima je bio punih šest sezona. U Gradski vrt se vratio 2001. kada je priključen stožeru prve momčadi kao trener vratara. Tri godine kasnije povjerena mu je odgovorna zadaća šefa Škole nogometa. Bio je jedno vrijeme i sportski direktor, pa i kormilar seniorskog sastava… Još od 2004. kao trener sudjeluje u radu nacionalnih selekcija, a bio je i na svjetskim prvenstvima sa selekcijom U-20 u Kolumbiji i Turskoj. U svom NK Osijeku je i danas kao voditelj tehničkog sektora Škole nogometa.

Dragi naš Žile, sretan ti rođendan, uz najbolje želje da se još dugo družimo, navijamo za Bijelo-plave i prisjećamo svih onih lijepih trenutaka iz prošlosti.

 

Istaknute igrače Nogometnog kluba Osijek, ali i cijelu klupsku povijest od 1947. godine, možete pronaći u albumu i samoljepljivim sličicama „Osijek ale!“