Na današnji dan, prije 75 godine, rođen je jedan od najboljih nogometaša Osijeka svih vremena.

Imati status klupske legende neupitno je velika čast svakome tko je to zavrijedio tijekom svoje igračke karijere. Neki su sportaši, u našem slučaju nogometaši, svojim igrama zaslužili takav respekt među navijačima, da ih se i u dubokoj mirovini mnogi rado sjećaju i spominju u lijepim, pomalo i nostalgičnim pričama među ljubiteljima nogometa u gradu na Dravi. Tu privilegiju već odavno ima Ivica Grnja jer teško da netko, komu je NK Osijek u srcu, nije barem nešto čuo o „Gentu“ ili „Struji“ kako su ga zvali dok je trčao zelenim terenima i jurio ka suparničkim vratima. Tomu su uživo svjedočili nešto stariji Osječani, koji su bili uz Bijelo-plave sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Koliko ga je bilo teško čuvati, najbolje znaju protivnički bekovi jer s brzinom koju je imao i vještim driblinzima nikoga na drugoj strani travnjaka nije „ostavljao na miru“.

„Mi imamo Grnju bolji je od Džaje…“

Bila je to generacija Mile Dumančića, Stjepana Čordaša, Ivana Lukačevića, Stjepana Čordaša i drugih ljubimaca osječke publike. Igrao je u našem klubu deset godina, a u Gradski vrt je stigao 1972., iako je trebao doći i puno ranije, s obzirom na kvalitete koje je pokazao. Prošao je s Osječanima brojne uspone i padove, bio sudionik mnogih i teških kvalifikacijskih utakmica u borbi za povratak u Prvu saveznu ligu, u koju se Osijek napokon vratio 1977. godine. Navijačka pjesma „Mi imamo Grnju, bolji je od Džaje (Dragan Džajić, op.a.), a imamo i Luksa što golove daje“ orila se tribinama našeg stadiona i umnogome oslikava kakav se nogomet tada igrao. Popularnost dvojice spomenutih vedeta, kao i ostalih perjanica prvoligaša s Drave bila je takva da se nigdje u gradu nisu mogli pojaviti, a da ih obožavatelji ne zaustave i požele im barem uputiti neku lijepu riječ uz čestitke za ono što pružaju na terenu.

Prerano je završio karijeru

Nosio je naš Ica, kako su ga najčešće oslovljavali suigrači i kolege, prepoznatljivu 11-icu na svom dresu. Nije onda bilo nikakvih „ludih“ brojeva kao danas, a i jako se dobro znalo tko je nedodirljiv na svojoj poziciji. Suci su u to vrijeme slabo štititi one koji su se kvalitetom izdvajali od drugih, pa je i Grnja često bio meta onih koji ga nisu mogli drugačije detronizirati. Startovi koje je nerijetko pretrpio bili su brutalni, a neki su ga stajali i produženja karijere. U 32. godini zadobio je teški prijelom noge, uslijedio je dugi oporavak i odlični lijevokrilni napadač praktički više i nije dobio priliku vratiti se na veliku scenu. Navijači su bili tužni i razočarani, teško prihvativši činjenicu da je otišao jedan od najvećih u klupskoj povijesti.

Igrao i s Eusebijem

Imali su ga priliku gledati i nogometni zaljubljenici u Kanadi. Nastupao je zajedno s Lukačevićem za Metros Croatiju iz Toronta, a suigrač im je bio legendarni Portugalac Eusebio, jedan od najboljih igrača svijeta svih vremena. Kakav je dojam Ivica ostavio, najbolje svjedoči uvrštenje u Kuću slavnih kanadskog nogometa! Po igračkom umirovljenju upustio se u trenerske vode, a u više navrata je bio kormilar Osijeka. Također, okušao se i kao izbornik mlađih reprezentativnih vrsta, uz to je vrijedno spomena i da ga je Dražan Jerković izabrao za svog pomoćnika u stručnom stožeru na početku stvaranja hrvatske nacionalne selekcije. Navijačima je ostao drag i rado ga i dalje pozdravljaju kada ga susreću na stadionu. Nije baš puno onih koji su imali i još uvijek imaju takav status. Stoga, dragi naš Ica, sretan ti 75. rođendan, uz najbolje želje da se još dugo viđamo i družimo, prije svega!

Istaknute igrače Nogometnog kluba Osijek, ali i cijelu klupsku povijest od 1947. godine, možete pronaći u albumu i samoljepljivim sličicama „Osijek ale!“