Dubac je bio jedan od onih nogometaša za koje stariji Osječani tvrde kako je ostavio neizbrisiv trag na zelenom terenu.

Među istinskim nogometnim legendama u gradu na Dravi svakako je nezaboravni Ernest Dubac, rođen 15. veljače 1914. godine, u Osijeku. Kažu oni koji su ga imali priliku gledati, kao i oni koji nešto duže pamte i mogu i generacijski uspoređivati brojne nogometaše našeg Kluba kroz njegovu povijest, da je popularni „Puba“ svakako jedan od najboljih koji su se ikada pojavili u kopačkama na ovim prostorima.

Ono što nam je posebno zanimljivo odnosi se na činjenicu da je karijeru i započeo i završio u svom Osijeku. Prvo je zaigrao u momčadi Hajduka, potom je prešao u nekad najbolji gradski klub Slaviju, a 1937. otisnuo se u Beograd, gdje je vrlo uspješno nastupao za tamošnji BSK. S tim je klubom već godinu dana kasnije postao prvak tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Izbijanjem Prvog svjetskog rata došao je u Zagreb i nosio dres Građanskog, a u to je vrijeme bio i standardni reprezentativni branič te se 1943. okitio i tilom prvaka nekadašnje NDH. Što se nacionalne vrste tiče, Dubac je za Kraljevinu Jugoslaviju odigrao 14 utakmica u razdoblju od travnja 1938. pa do ožujka 1941., dok je u NDH sudjelovao u svih 15 reprezentativnih nastupa, počevši od '41 do '45. godine.

Branič modernog kova

U svom Osijeku Ernest Dubac je bio neprijeporna igračka veličina i ostaje upamćen kao član vrhunskog terceta GlaserDubacLechner o kojem se dugo pričalo u superlativima. Karijeru je završio 1947. u tek osnovanom Proleteru, a na njegovoj je klupi započeo i trenerski posao.

Često smo od starijih Essekera mogli čuti kako je gospodin u kopačkama bio pravovremen u svakom startu, brz i eksplozivan, ali i britak branič, tako da se malo koji napadač kraj njega mogao naigrati. Osim toga, kažu, bio je odličan u igri glavom, ali i vrhunskog pregleda igre, pa je logično da ga svrstavaju među najbolje osječke „španere“ svih vremena.

U svom trenerskom opusu, koji je bio aktualan pedesetih godina prošloga stoljeća, osim Proletera još je vodio zenički Čelik i zagrebačku Trešnjevku. Dubac je preminuo 27. veljače 1985.godine i sahranjen je na Aninom groblju.

FOTO: U razgovoru s osječkom nogometnom legendom poznati osječki novinar Dragutin Kerže