Višegodišnji čelnik našeg kluba bio je i ostao vrlo cijenjen u nogometnim krugovima. 

Jedan od najuspješnijih predsjednika u povijesti osječkog prvoligaša svakako je Željko Huber. Proslavio je nedavno 87. rođendan, a lijepa mu je čestitka ovoga tjedna stigla na Skupštini HNS-a. Primio je, naime, „Trofej podmlatka“, najviše priznanje nacionalnog Saveza i to za podizanje kvalitete nogometa u slavonsko-baranjskoj regiji. U dva je navrata bio predsjednik NK Osijek, prvo u razdoblju od 1967. do 1971., a potom i od 1974. do 1979. godine kada se stvarao prvoligaški klub u gradu na Dravi.


Posebno pamtim generaciju koja je 1976/77. bila prvak na drugoligaškom Zapadu te se izravno plasirala u Prvu saveznu ligu nakon 21 godine čekanja, što je bio san svih naših navijača. Teško je, naime, bilo prežaliti neuspješne kvalifikacije čak u tri navrata: 1970., 1971. i 1973. kada su redom bili uspješniji Borac, Vardar i Zagreb. U toj vrlo uspješnoj drugoligaškoj sezoni imali smo ogromnu navijačku podršku na svim utakmicama, pa je, recimo, protiv najvećeg konkurenta Novog Sada, našu momčad u gostima pratilo čak 5.000 navijača! Ili ću vam reći podatak da smo kod kuće igrali s Jedinstvom iz Bihaća pred 15.000 ljudi!

Imali smo pravu euforiju u gradu

Najstariji od tri Željka u obitelji Huber u nogometu je proveo punih 60 godina, a bio je i na čelu Nogometnog saveza Hrvatske tijekom 1981. i 1982. godine. 

Kada smo se napokon vratili među prvoligaše, imali smo pravu nogometnu euforiju u gradu. Sloboda nam je bila prvi gost i u Gradskom vrtu je naše dečke i Tuzlake dočekalo 20.000 navijača, a s Hajdukom ih je nešto kasnije bilo još deset tisuća više! Bilo je to i opasno, zapravo, jer gornji dio zapadne tribine nije bio dovršen.

Poznate su bile Huberove organizacijske i rukovodeće sposobnosti, pa je uvijek bio cijenjen od svih s kojima je surađivao, pa i onih koji ga nisu osobno poznavali.


I mi smo u to vrijeme morali sređivati situaciju u Klubu jer su dugovi bili veliki, pa je bilo nužno ekipirati se organizacijski, financijski, dakako i kadrovski. Naša je sreća da smo uvijek imali ogroman potencijal u Školi nogometa, po kojoj je Osijek ostao nadaleko poznat. Stadion smo izgradili u rekordnom roku, a veseli me najava da će u Gradskom vrtu biti sagrađen novi po europskim standardima.

Čestitke i zahvala klupskim vlasnicima

Gospodin Huber i nadalje dolazi na utakmice Bijelo-plavih, raduje ga spoznaja da je puno toga drugačije nego u ona najteža klupska vremena.

Vidim puno toga pozitivnoga, strani kapital je očito učinio svoje. Čestitke i zahvala vlasnicima Meszarosu i Meštroviću, direktoru Galiću i njihovim suradnicima. Želim pohvaliti i trenera Zekića i cijelu momčad jer se Osijeku smiješi izlazak u Europu. Rijeka i Osijek su putokaz i drugima u kojem smjeru treba ići, nisu samo Dinamo i Hajduk oni o kojima se priča u domaćem nogometu.

Pohvalio je Željko Huber i sve ono što na zelenom terenu ostvaruje naša najbolja nogometna vrsta koju redovito za zanimanjem prati:


Imamo reprezentaciju koja je sjajan promotor hrvatske države! Kada bi sve u Hrvatskoj bilo poput nogometa, svima bi nam bilo ljepše i ugodnije, bili bismo među najuspješnijima na svijetu! Zato treba podržati ljude u Savezu, izbornika i sve ostale koji rade u korist hrvatskog nogometa. Na ovom se velikom priznanju od srca zahvaljujem, imat će posebno mjesto u mome obiteljskome domu.

Foto: HNS