Bilo je i prije Nigerijca nekoliko afričkih nogometaša na probi u Gradskom vrtu, no samo je on zaigrao za Bijelo-plave.

Kada je Ezekiel Henty 19. srpnja zaigrao u drugoj utakmici prvog pretkola Europske lige protiv moldavskog Petrocuba, bilo je to prvi puta da je u jednom službenom susretu za Bijelo-plave nastupio jedan igrač s afričkog kontinenta. Napadač iz Nigerije tako se upisao u klupsku povijest, a nadamo se da ćemo ga dugo pamtiti po njegovim igrama i golovima za Bijelo-plave... Odmah je postao ljubimac navijača, uostalom učinak na terenu mu je priskrbio nepodijeljene simpatije  osječkih fanova kojima je već podijelio toliko svojih dresova da nam ekonomi moraju biti vrlo oprezni, razmišljajući u čemu će Ezekiel zaigrati, ako u istom ritmu nastavi s darivanjem...

Ah, da je mogao ostati Acheampong...

No, Henty nije i prvi Afrikanac koji se pojavio u Gradskom vrtu. Bilo je onih koji su i prije njega tražili sreću u redovima našeg prvoligaša, ali s puno manje uspjeha. Jedna je priča pritom posebno zanimljiva. Imali su Osječani kapitalca kojega im je u proljeće 2010. doveo menadžer Mirsad Kerić. Riječ je o tadašnjem mladom reprezentativcu Gane Franku Acheampongu (1993. godište) koji je tjedan dana proveo na probi u našem prvoligašu. Vidjelo se odmah da posjeduje veliki potencijal, trener Tomislav Steinbruckner je rekao da ga „vidi u nekom od velikih europskih klubova“ i odmah se složio da mladića treba angažirati.

Karijera u belgijskom Anderlechtu

Međutim, Frank je bio maloljetan i nije mogao dobiti radnu dozvolu da bi ostao u Hrvatskoj. Svima je u u Osijeku bilo žao, budući da je zaista ostavio odličan dojam i to kao 17-godišnjak. Propisi su bili nepremostiva prepreka i Acheampong je morao napustiti naš grad i Republiku Hrvatsku. Potom je sreću potražio na Tajlandu, da bi ga 2013.godine angažirao belgijski Anderlecht u kojemu je skupio ¸116 nastupa igrajući i u Ligi prvaka, a probio se i do A reprezentacije svoje zemlje... Trenutno je u kineskom Tianjinu.

Da se Chago zadržao još koji dan...

Drugi su afrički nogometaši u našoj sredini bili samo prolaznici. Možda to ne bi bio Kamerunac  Mathias Chago da se u ljeto 2005. barem još pokoji dan zadržao na probi u Gradskom vrtu.  Stigao je s obližnje Bikare gdje je bio najbolji igrač Metalca, odradio trening-dva, no njegov impressario Boro Ivković uspio mu je tada otvoriti vrata Maksimira, a Dinamo je Chagi ipak bio izazov kojega nije želio propustiti. Ne može se reći da je pritom pogriješio s obzirom na karijeru koju je ostvario u HNL-u.

Iyayi Believe iz Gradskog vrta u Goricu

Ove je zime na probi u Osijeku bio nigerijski veznjak Atiemwen Iyayi Believe koji je na startu aktualne sezone skrenuo pozornost ljubitelja nogometa svojim igrama u novom prvoligašu Gorici. Kod nas je stigao iz Turske, trenirao je s Bijelo-plavima i željelo ga se još neko vrijeme testirati, ali u konačnici ipak nije došlo do dogovora. Iyayi je poželio što prije negdje zaigrati, a Gorica je tada bila ambiciozni drugoligaš u kojem je pokazao da ima odlike kvalitetnog igrača sredine terena...

Maxime je bio previše „britak“

Tijekom 2015. na probi su nam bila dva Kamerunca. Riječ je o stoperu Mengue Maximeu i mladom veznjaku Ewaneu Aurelienu Vadexu. Nisu se uspjela ozbiljnije nametnuti stručnom stožeru, a sjećamo se iz tih dana da je Maxime bio vrlo britak u svojim startovima, pa su ga napadači najradije izbjegavali na treninzima. Iako je svojedobno nastupio za U-20 reprezentaciju Kameruna na Svjetskom prvenstvu u Kolumbiji, ta mu referenca nije pomogla da se zadrži u osječkim redovima i potpiše ugovor.

Napisao: Mario Mihić