U jesen 1999. godine, nakon odlaska Poklepovića, momčad je vodio Strugačevac i izdržao samo 90 minuta na klupi...

Pisali smo prošloga tjedna kako je Zoran Zekić obilježio tri godine za kormilom našeg prvoligaša po čemu je rekorder u našem Klubu kada je riječ o trajanju jednog trenerskog mandata. U ovoj Mihipediji prisjećam se jednog oprečnog primjera u dužini boravka na klupi Bijelo-plavih. Naime, prije 19 godina dogodio se presedan u vođenju momčadi, budući da smo imali trenera koji je vodio jednu, jedinu utakmicu i odmah je izgubio povjerenje nekadašnjih čelnika. Nakon samo 90 minuta...

Poklepović se ponadao Hajduku...

Bilo je to krajem kolovoza 1999., kada je Osječane u gostima kod nekadašnjeg prvoligaša Vukovara '91 vodio Pavao (svi smo ga zvali Pavo) Strugačevac. Dužnost je, zapravo, neočekivano preuzeo uoči trećeg kola te sezone, nakon iznenadne abdikacije Stanka Poklepovića. „Špaco“ je, naime, startao s dvije pobjede, oba puta je bilo 1:0, prvo s Rijekom na Kantridi, a potom i protiv Istre u Gradskom vrtu. I onda se dogodilo da je Hajduk tražio novog šefa struke, a trenerski veteran se ponadao kako će upravo on biti izbor ondašnje vrhuške na Poljudu. Priopćio je bivšem predsjedniku i financijeru Osijeka, pokojnom Antunu Novaliću da bi se vratio u Split, no u Hajduku se ipak nisu odlučili za njega. Potom se Stanko ponadao povratku u našu sredinu, ali je izgubio povjerenje i rastanak je bio neizbježan.

Presudio poraz od autsajdera

I tu je u „vatru“ upao Strugačevac, Poklepovićev pomoćnik koji je u to vrijeme i najbolje poznavao momčad koja je neočekivano ostala bez kormilara. I tko zna koliko bi potrajao Pavin boravak na čelu stožera da je osječka momčad ostvarila pobjedu u gradu-heroju. No, rezultat je bio 3:1 za Vukovarčane. Zrilić je zabio za vodstvo gostiju koje  je potrajalo do 50. minute,a onda je domaćin čak u tri navrata zatresao gostujuću mrežu i bilo je jasno da će Novalić odmah u potragu za novim trenerom. Osijek je tada igrao u sastavu: Malovan, R. Grnja (od 54. Mitu), Vuica, Beljan, Beširević, Ergović, Gašpar (od 67. Prišć), J. Vranješ, M. Babić (od 65. Balatinac),Bubalo i Zrilić.

Mršić dobro odradio posao

Bio je i Strugačevac svjestan da se neće zadržati na klupi, a već dan nakon vukovarskog posrtanja njegovu je ulogu preuzeo Stanko Mršić. On je u Gradski vrt stigao iz Šibenika i u svom osječkom debiju je remizirao sa Zagrebom. No, potom su uslijedile tri vezane pobjede (Slaven Belupo i Cibalia u gostima, Hrvatski dragovoljac kod kuće), da bi prvi poraz doživio u jednoj od ljepotica tadašnjeg prvenstva s Hajdukom na Poljudu (5:4). Na kraju su Bijelo-plavi izborili Europu, zauzevši treće mjesto u ligaškom natjecanju.

Mario Mihić