Manifestacija je prvi puta održana u Osijeku s ciljem promicanja posljednje prirodne rijeke u Europi.

Prvi puta u Osijeku je protekloga vikenda (22. i 23. rujna 2018. godine) obilježen Međunarodni dan rijeke Drave s ciljem promicanja posljednje prirodne rijeke u Europi. Organizatori su bili Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Osječko-baranjska županija, Muzej likovnih umjetnosti Osijek, Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek“, Grad Osijek te županijska i gradska turistička zajednica. Svi su iskazali zadovoljstvo odazivom građana te zanimanjem mladih za foto-natječaj „Živjeti s Dravom“ jer se prijavio veliki broj učenika.

Zaštita prirode i razvoj turizma

U zanimljivoj dvodnevnoj manifestaciji, organiziranoj za sve uzraste, posjetitelji su mogli uživati u glazbenom programu kojega su pripremili učenici i profesori Glazbene škole „Franje kuhača“. Imali su prigodu provozati se čamcima, sudjelovati u dječjim radionicama, da bi na kraju građani bili pozvani na fiš paprikaš u restoran „Iktus“.

Pričali smo i o zaštiti prirode i razvijanju kontinentalnog turizma.  Imali smo osamdesetak sudionika u dvodnevnim aktivnostima i zadovoljavajući broj posjetitelja te mogu reći da je sve bilo dobro popraćeno. Zahvalni smo i Nogometnom klubu Osijek jer su nam se pridružili i vjerujem da će i ubuduće ta suradnja biti plodonosna, ispričala nam je Ivana Buzuk, stručna voditeljica Javne ustanove Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.