Nije u pitanju samo jedinstveni nogometni infrastrukturni poduhvat, nego i ono što će oplemeniti taj dio grada…

Projekt izgradnje novog stadiona i Kampa Škole nogometa na Pampasu trenutno je financijski najozbiljnija investicija, a gradilište nedaleko rijeke Drave najveće na području našeg grada. Već je i sama ta činjenica vrijedna pozornosti šire društvene zajednice jer unatoč svojoj namjeni nije isključivo riječ o sportskom, odnosno nogometnom infrastrukturnom poduhvatu. Od njega će koristi u bliskoj budućnosti imati cjelokupna društvena zajednica, budući da će se značajno promijeniti i oplemeniti prostor koji je do sada bio zapušten i neugledan te nepoželjan u smislu bilo kakvih investicijskih planova dok se nije pojavio Nogometni klub Osijek.

Gradska četvrt u novom ruhu

Podsjećamo kako je riječ o čak 15,3 hektara ukupne površine koja će do 2020. godine dobiti sasvim drugačiji izgled i namjenu i ništa više neće biti kao prije. Taj dio osječke Retfale, nedaleko gradskog središta, imat će sasvim drugu dimenziju i postati jednim od najljepših dijelova Osijeka što će unaprijediti i cijelu gradsku četvrt s novim objektima i sadržajima. Na Pampasu će „niknuti“ jedinstveni nogometni kompleks u Republici Hrvatskoj, s vrhunskim uvjetima za razvoj mladih igrača kroz Školu nogometa našeg Kluba. I novo će stadionsko zdanje biti po mnogo čemu posebno i dosad neviđeno i nedoživljeno na ovim prostorima. I neće koštati porezne obveznike, nego je NK Osijek kao investitor osigurao financijska sredstva i spremno krenuo u izgradnju, s unaprijed pripremljenim novcima na računu.

Sve je u zacrtanim vremenskim okvirima

Početni radovi su se odnosili na grubo čišćenje terena, uklanjanje već dotrajalih stabala, korijenja i ostaloga raslinja da bi se čitav prostor pripremio za poravnavanje i pripremanje cjelovite površine od 153.700 kvadratnih metara za navoženje potrebnoga materijala, odnosno nužno nasipavanje zemljišta. Odstranjen je humusni i potom postavljen tamponski sloj kamena. Iduća je faza bušenje temeljnih konstrukcija, takozvanih „pilota“, a svakodnevno se koriste povoljne vremenske prilike da se napravi što više u planiranoj dinamici predviđenih radova. Doduše, uvijek postoje i poneke prepreke, nešto što zna poremetiti izvođače i ponekad naljutiti same investitore. Unatoč tomu i povremenim „štopanjima“ nema nikakvih odstupanja, niti će ih biti u predstojećem razdoblju. Sve se odvija u zacrtanim vremenskim okvirima, a ono što je prezentirano javnosti bit će i realizirano. Baš onako kako je zamišljeno i precizirano u glavnom projektu.

Na ponos Osijeka i Osječana

Pritom je ne samo poželjno nego i vrlo bitno da svi imaju i pronađu zajednički interes kako bi jedna ovakva investicija postala ne samo novi sadržaj za Osječane nego i njihov istinski ponos.  I pred onima koji će dolaziti u središte Slavonije i iskoristiti posjet Osijeku. Ne dvojimo da će to podrazumijevati i obilazak buduće nogometne arene i cjelovitog kompleksa koji će imati i svoj mali trg za koji vjerujemo da će također postati mjesto okupljanja naših brojnih sugrađana. I utakmice Bijelo-plavih tada će biti više od sportske predstave jer će dolazak na stadion ponuditi i neke druge sadržaje za druženje i zabavu, općenito. Zbog svega toga, NK Osijek svakako zaslužuje respekt jer se, osim značajnih natjecateljskih i organizacijskih pomaka i uspjeha, uspio pozicionirati, pa i preuzeti lidersku ulogu u globalnim, uistinu kapitalnim investicijama ovoga podneblja.