Više od dva desetljeća čekalo se na povratak u Prvu saveznu ligu u kojoj je Osijek zaigrao u sezoni 1977/78.

Lijepo je, a i korisno, barem s vremena na vrijeme uzeti u ruke monografiju poznatog osječkog novinara Dragutina Keržea „Naprijed naši Bijelo-plavi“ (1947. – 2007.). Puno je u njoj zanimljivih informacija, imena i događaja, na koje se i mi ponekad osvrnemo. Ovaj puta ćemo se u našem vremeplovu vratiti u sezonu 1977/78 u kojoj su Osječani, nakon 21 godine čekanja – napokon vratili prvoligaški status u elitnom natjecanju bivše države na ovim prostorima.

Startali pobjedom nad Rijekom

Natjecanje s najboljim klubovima zaintrigiralo je i neke igrače iz drugih, većih sredina, pa su, primjerice, u Gradski vrt stigli Dinamovci Ivica Miljković i Srećko Huljić. Trenerski tandem koji je uveo Osijek u Prvu saveznu ligu činili su Andrija Vekć i Matej Kasač, dvije klupske legende, no prije početka nove sezone kormilo je povjereno Miljenku Mihiću koji je stigao iz Beograda. Prva je utakmica bila protiv Rijeke koja je doživjela poraz (2:1) na našem stadionu, a za Bijelo-plave su nastupili: Majer, Huljić, Ivković, Obilinović, Miljković, Duplančić (Kalesić), Rodić, Popović, Lukačević, Lj. Petrović i Grnja. Osim njih, tada su u momčadi neizostavni bili i Dujković (uslijed povlačenja Majera), Dumančić i Čordaš, a još su igrali: S. Janković, Todorović, Sumić, Čelić, Šmudla, Ostojić, Smolčić i Biškić.

Ugostili i Nottingham Forest

Na kraju jesenskog dijela Prvenstva Osijek je zauzimao 13. mjesto od ukupno 18 prvoligaša, a uspio je pobijediti i Hajduk i Dinamo. Istu su poziciju naši nogometaši zauzeli i po svršetku natjecateljske godine. Prvi klupski strijelac bio je legendarni Ivan Lukačević. Koliko je zanimanje bilo za domaće dvoboje osječke momčadi najbolje svjedoči činjenica da se u Gradskom vrtu okupljalo između 10.000 i čak 30.000 gledatelja! Potom je, u ljeto 1978., upriličen prijateljski ogled s nekadašnjim engleskim prvakom Nottingham Forestom koji je kasnije bio i dvostruki osvajač Kupa europskih prvaka. Nije bilo pobjednika, budući da je susret završen neriješenim rezultatom 1:1.