Aktualni je kormilar na ovoj dužnosti više od tri godine i tri mjeseca i do sada je s klupe vodio 142 službene utakmice.

U trećem smo nastavku priče o svim trenerima koji su vodili osječku momčad otkako se igra Hrvatska nogometna liga. Stigli smo do dvadesetog među njima, a to je bio Tomislav Steinbruckner. Preuzeo je dužnost potkraj rujna 2008. i dovršio tu sezonu, da bi i onu iduću odradio u „komadu“ na klupi. Startao je i u natjecateljskoj 2010/11 u kojoj je izdržao prva četiri kola, do sredine kolovoza '10. Naslijedio ga je naš bivši kapetan Branko Karačić koji se u to vrijeme drugi puta vratio za kormilo Bijelo-plavih. Zadržao se do travnja 2011. kada je došlo do prekida suradnje.

Mijenjali se kao na traci…

Četvrti puta momčad je povjerena Vladi Biliću koji je uskočio u „vatru“ uoči 28. kola. Odradio je završnicu sezone 2011/2012, a njegov je mandat potrajao do kraja ožujka ’12. Onda je klupsko čelništvo odlučilo drugi puta angažirati Stanka Mršića s kojim su Osječani desetak godina ranije ostvarili odlične rezultate uz značajan iskorak u Europi. Bio je trener zaključno s 31. kolom, dakle do prve polovice svibnja 2013. Posljednja dva ligaša kola Osijek je vodio Miroslav Žitnjak, kojemu je to također bio povratak na klupu prvoligaša s Drave. No, bila je to samo privremena funkcija za ondašnjeg voditelja Škole nogometa….

Četiri trenera u jednoj sezoni

U sezonu 2013/14 drugi puta je aktiviran Tomislav Steinbruckner. Međutim, osječkim je brodom kormilario vrlo kratko, svega na šest utakmica. Smijenjen je u kolovozu ’13, a nasljednik mu je bio Davor Rupnik. Zanimljivo, on je izdržao samo jedan susret više u odnosu na svoga prethodnika, pa je razriješnicu dobio u listopadu spomenute godine. Svoju je šansu potom dočekao Ivica Kulešević. Zadržao se na dužnosti do 23. kola, do druge polovice veljače 2014. Dobili smo u to vrijeme i četvrtog trenera u istoj sezoni, Tomislava Rukavinu. On je momčad uspio izvući iz „gliba“, a spasonosan je bio pogodak Josipa Barišića u posljednjem kolu s Hrvatskim dragovoljcem u Gradskom vrtu, u trenucima kada nam je opasno prijetio drugoligaški ponor.

ZZ najdugovječniji u povijesti

Rukavina je u idućoj sezoni 2014/2015 vodio momčad do veljače, dakle do početka drugog dijela Prvenstva, da bi se Uprava u novoj borbi za opstanak odlučila angažirati Ivu Šuška i svjedočili smo njegovom trećem povratku u Gradski vrt. I on se našao u situaciji da se u posljednjem kolu odlučuje o klupskom statusu. Prijetile su nam kvalifikacije, ali je Slaven Belupo pao na našem terenu i izbjegnuta je dodatna neizvjesnost. Iduće natjecateljske godine momčad je povjerena Draženu Beseku. No, izdržao je samo prvih osam utakmica, dočekavši smjenu već krajem kolovoza 2015. Prvih dana rujna stigao nam je Zoran Zekić i evo… već više od tri godine uspješno ostvaruje zacrtane ciljeve s Bijelo-plavima. I ne samo to. Postao je najdugovječniji trener u povijesti NK Osijek s najvećim brojem utakmica za njegovim kormilom – ukupno u kontinuitetu do sada 144.

Napisao: Mario Mihić