Stanko Poklepović je u dva navrata bio trener NK Osijek s kojim je 1999. godine osvojio i dosad jedini klupski trofej.

Brzo se iz Splita i do naše Slavonije i Osijeka ovoga ponedjeljka proširila tužna vijest da je, u 81. godini života, preminuo legendarni trener Stanko Poklepović. Šjor „Špaco“ je ostavio dubok trag u hrvatskom nogometu, u svakoj sredini u kojoj je radio. Nama će posebno ostati u sjećanju njegov prvi mandat u Gradskom vrtu, budući da je obilježen i osvajanjem dosad jedinog klupskog trofeja. Naime, upravo pod njegovim vodstvom su Bijelo-plavi u sezoni 1998/99 bili pobjednici Kupa Hrvatske, nakon što su u finalu, u produžetku, „zlatnim golom“ Lasića, svladali vinkovačku Cibaliju s 2:1 i prigrabili „Rabuzinovo sunce“.

O nogometu je mogao stalno pričati

Već sama ta činjenica daje mu značajno mjesto u našoj klupskoj povijesti jer se uvijek rado prisjećamo velikoga slavlja na Trgu Ante Starčevića pred više tisuća naših navijača i simpatizera Kluba. Inače, Poklepović je kormilo preuzeo u travnju 1999. i ostvario zacrtani cilj, da bi s klupe otišao vrlo rano, početkom nove sezone, kada ga se povezivalo s povratkom u Hajduk iako tada nije preuzeo Bijele. Pedantno je „Špaco“ pristupao svakom treningu, uvijek je znao što želi od svoje momčadi na terenu, a o nogometu je mogao pričati – cijeloga dana. I svima nam je bio zanimljiv. Načinom na koji je prezentirao svoje taktičke zamisli i dočaravao nogometni svjetonazor posvuda je osvajao simpatije, kako igrača, njegovih suradnika i drugih ljudi u Klubu, kao i novinara koji su u njemu uvijek imali srdačnog i osebujnog sugovornika.

Prije svega smo ga - cijenili

Poklepović je još jednom vodio Osječane i to u drugom dijelu sezone 2002/2003. Momčad je poveo u ondašnju Ligu za ostanak, ali se na toj dužnosti zadržao tek nekoliko mjeseci i suradnja je raskinuta. I sam je priznao da mu je nogomet opsesija, u svakom bi se razgovoru vratio na „balun“. Uvijek ćemo se rado sjećati brojnih anegdota s čovjekom kojega smo prije svega cijenili, a „pod kožu nam se uvukao“ još od trenutka upoznavanja i prvog obraćanja javnosti kao trener NK Osijek. I stoga će nam dobri stari „Špaco“ nedostajati, a uspomene zasigurno neće izblijediti. Nogometni klub Osijek izražava sućut njegovoj obitelji kao i sportskim prijateljima iz HNK Hajduk u kojem je Stanko Poklepović bio i ostao legenda.

Foto: Pixsell