Od ozbiljne prijetnje stečajem, Klub se sasvim stabilizirao, ostvaruje sportske ambicije i pomiče granice

Prošle su točno tri godine otkako je Nogometni klub Osijek privatiziran, odnosno od  kada su vlasnici kluba postali Lorinc Meszaros i Ivan Meštrović, prijatelji i poslovni partneri koji su doslovno spasili Bijelo-plave od prijetećeg stečaja. Prisjećamo se tih hladnih, zimskih dana s početka 2016., kada se i na sjednicama Gradskog vijeća od odgovornih ljudi koji vode Grad mogao čuti vapaj za spašavanjem najvećeg sportskog branda u srcu Slavonije. Doslovno tako, budući da se pomalo već i očajnički tražilo rješenje nakon što se nikad „dešifrirani“ njemački investitori, najavljivani kao spasitelji, nisu ni milimetar približili Gradskom vrtu, a neslavno je završila i domaća ponuda vezana uz Pivovaru Osijek.

Krenulo se sasvim drugi putem

Imali smo se priliku najizravnije pratiti kolika je opasnost prijetila da klub osnovan 1947. doživi likvidaciju i praktički nestane sa scene i sportske pozornice. Srećom, doslovno kada je voda već došla ne samo do grla, nego i do očiju i ušiju, spas se ukazao u ponudi koju su zajednički prezentirali Meszaros i Meštrović. I sve je već od prvog dana preuzimanja krenulo sasvim drugim putem, na sreću i zadovoljstvo svih onih koji vole naš Klub i navijaju za njega.

Povratak na europsku scenu

Osijek je te prve sezone pod novim ustrojstvom bez problema osigurao prvoligaški status što je tada bila i osnovna zadaća, dakako uz financijsku konsolidaciju i svega onoga što je bilo vezano uz potpunu stabilizaciju kolektiva iz Wilsonove. Krenulo se u dugoročni projekt, ali i svakodnevno interveniralo u svemu što je prethodno dugi niz godina opterećivalo normalan rad. I onda je nastupilo ljeto 2016., kada se napokon moglo nešto normalnije i realnije planirati i u natjecateljskom smislu. Europa se nije nametala kao imperativ, ali svi smo dobro znali što bi nam značila i koliko je važno vratiti se nakon dužeg vremena na međunarodnu scenu. Dovedena su prava igračka pojačanja za koje je Osijek platio i značajne odštete klubovima iz kojih su dolazili što je  prije toga bilo praktički nezamislivo. Momčad je odgovorila na najbolji način i u posve mirnom ozračju i u sasvim sređenim uvjetima dosegnula natjecateljski cilj.

Ostvarene su i povijesne pobjede

Imali smo, stoga, u ljeto 2017. godine, iznimno zadovoljstvo svjedočiti sjajnom povratku Bijelo-plavih u ugledno europsko društvo. Zagrijavanje je bilo s amaterima iz Andore, potom smo eliminirali vrlo ozbiljnog protivnika kakav je bio švicarski Luzern, da bi uslijedile dvije povijesne pobjede nad PSV-om, najveće u klupskoj povijesti! Nikada prije Osječani nisu imali priliku u službenim ogledima odmjeriti snage s momčadi takvog rejtinga i protivnikom koji je osvajao naslov prvaka Europe i u svojim redovima imao pregršt vrhunskih nogometaša. Ozračje u našem gradu općenito, ne samo na tribinama, bilo je fantastično, sve su ulaznice bile rasprodane, a naši su dečki prethodno imali i nezaboravan doček u zračnoj luci po povratku iz Eindhovena. Kasnije  je tako malo nedostajalo da izbacimo i bečku Austriju od koje smo nesretno poraženi na svom terenu, a prava je šteta što pobjeda u Beču nije bila izražena s još jednim golom razlike...

Jačanje Škole nogometa i milijunski transferi

Usporedno s povratkom u kvartet najboljih hrvatskih prvoligaša, jačali smo i Školu nogometa, potencirajući stvaranje, odnosno kvalitetniju i učestaliju produkciju igrača za najbolji sastav. Juniori su nam osvojili Kup, kadeti su bili u finalu, a možemo se opet pohvaliti i time da imamo reprezentativce u mlađim kategorijama. Projekt „Osijek II“  pokazao se jako dobrim jer je druga momčad ekspresno izborila plasman u drugoligašku konkurenciju. Čak se bori i za najviši plasman u tom natjecanju i što je još važnije – „brusi“ nam darovite mladiće za ulazak u najbolji sastav. Osim toga, igrači Osijeka su na tržištu postali puno traženiji nego li su godinama bili. Za njih se raspituju i žele ih dovesti respektabilni klubovi velikih budžeta, pa se etablirani osječki nogometaši više ne prodaju za 100 ili 200 tisuća eura nego su ti iznosi milijunski.

Buduća infrastruktura na najvišoj razini!

Naš prvoligaš je u najvećem investicijskom projektu od svoga osnutka! Na Pampasu je u tijeku izgradnja novog stadiona i kampa Škole nogometa, a sredstva su unaprijed osigurana. Uz desnu obalu Drave je najveće gradilište u našem gradu i u ljeto iduće godine sve će na tom prostoru izgledati potpuno drugačije, a snovi mnogih Osječana će biti ostvareni. Imat ćemo najmoderniji sportski kompleks ne samo u Hrvatskoj nego i u njezinu okruženju, po svim standardima UEFA-e i FIFA-e. Ne samo da će sve naše momčadi tada imati vrhunske uvjete za rad, nego će i Gradska četvrt Retfala dobiti sadržaje koji će joj potpuno promijeniti vizuru. NK Osijek je pokrenuo grad. O tome svjedoči brojka od 22.744 člana Bijelo-plavog kluba, zatim brojka od oko 100.000 pratitelja na društvenim mrežama te veliki broj Bijelo-plavih dresova i različitih rekvizita koji su postali najpoželjniji poklon u našem gradu. Ali Pampas će biti poklon svima, poklon o kojem se donedavno nije moglo čak niti maštati ne samo u Osijeku, nego puno većim gradovima u Europi. Bijelo-plavi pokret se nezaustavljivo nastavlja!

Foto: osijek031.com