Rođen je na današnji dan, 5. svibnja 1921. godine, a svojim je igrama i golovima oduševljavao navijače Proletera.

Među onima koji su prvotno u osječkoj nogometnoj povijesti stekli, a zasigurno i zavrijedili, status legende bio je Franjo Rupnik. Rođen je na današnji dan, 5. svibnja, daleke 1921. godine u Osijeku, a preminuo je 2000. Svi zapisi iz vremena dok je popularni Frane dominirao na uglavnom šljakom prekrivenim terenima (uz poneke travnate) govore u prilog činjenici da je bio pravi majstor s loptom. Oni koji su ga imali priliku i zadovoljstvo gledati ga uvijek su tvrdili kako je riječ o iznimnom igraču koji je svoj urođeni talent potvrđivao na brojnim utakmicama. Bio je i vrsni golgeter, jedan od najboljih u povijesti nekadašnjeg Proletera.

Sastav nezamisliv bez vođe i „desetke“

Karijeru je započeo u gradskom ligašu Hajduku u drugoj polovici tridesetih godina prošloga stoljeća. Ostalo je zapisano da je na prvenstvenoj utakmici s lokalnim Grafičarom, koja je u proljeće 1944. završila rezultatom 13:0, postigao čak devet pogodaka! Odlaskom na odsluženje obveznog vojnog roka dobio je još jednu obvezu, kao i još mnogi istaknuti nogometaši iz njegove generacije. Morao je kroz određeno razdoblje nastupati za vojni klub, beogradski Partizan, a bilo je to između 1945. i 1947. Potom se vratio u grad na Dravi i pojačao momčad praktički tek osnovanog Proletera. U njemu je dosta dugo bio glavna poluga i osječki je sastav u to vrijeme bio nezamisliv bez svoje „desetke“ i kapetana.

S pet „komada“ uveo Osječane u Prvu ligu

Kakav je bio strijelac najbolje svjedoči impresivni podatak s početka kolovoza 1953. godine. Proleter je na svom nekadašnjem stadionu „Kraj Drave“ igrao odlučujuću kvalifikacijsku utakmicu za povijesni plasman u Prvu saveznu ligu, a suparnik mu je bio banjalučki Borac. Rezultat je bio 5:0 i svi su nakon toga dvoboja, u velikom slavlju Osječana, u nebo uzdizali Rupnika koji je zabio svih pet golova! Igrao je Frane i za reprezentaciju bivše Jugoslavije, ostvarivši šest nastupa, a jednom je bio i strijelac i to protiv Norveške 1950. u Beogradu. Završna igračka sezona bila mu je 1958/59, nakon čega je kraće vrijeme obnašao i trenersku dužnost u svom Proleteru, nešto kasnije i donjogradskoj Olimpiji. Franjin nećak Zdravko također je imao značajnu ulogu u osječkom nogometu, tada u momčadi NK Osijek, baš kao i njegov sin Davor koji je također nastavio „lozu“ Rupnikovih u najpopularnijem slavonskom sportskom kolektivu.