Dugogodišnji osječki prvotimac Mile Dumančić preminuo je prije točno pet godina

I dok je legendarni Franjo Rupnik rođen na današnji dan, jedan drugi nogometaš Osijeka je preminuo 5. svibnja. Bilo je to prije točno pet godina, 2015. kada je prestalo kucati srce Mileta Dumančića. Mnogima od onih nešto starijih navijača Bijelo-plavih nije potrebno pojašnjavati tko je i što bio naš „Dumba“, no vrijedno je zapisati, barem ponešto, za one mlađe jer je ipak riječ o igraču i čovjeku koji je dugi niz godina bio usko vezan uz NK Osijek. Punih 11 sezona uspješno je nastupao za osječku momčad, od 1971. pa sve do 1982. kada je odlučio okončati igračku karijeru i posvetiti se poslovnim obvezama, odnosno privatnom poduzetništvu.

Više od 500 odigranih utakmica

Broj 3 na njegovom dresu bio je prepoznatljiv svim ljubiteljima nogometa u gradu na Dravi. Onda je to bio klasični lijevi bek i to u odličnoj generaciji Majera, Iličina, Lončarića, Z. Rupnika, Čordaša, Lj. Petrovića, Grnje, Lukačevića... koja je punila tribine Gradskog vrta i Osječanima 1977. donijela veliko veselje ulaskom u Prvu saveznu ligu, nakon pune 21 godine drugoligaškog natjecanja. Igrao je Mile i u onoj povijesnoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Zagreba na prepunom Maksimiru (rekord stadiona koji nikada neće biti srušen!), a cijelo je vrijeme nosio bijelo-plavi dres što je pravi klupski raritet, vrijedan poštovanja! Baš kao i spoznaja da je za svoj i naš Osijek odigrao više od  500 utakmica u razdoblju od 1971. do kraja 1982!

U dva mandata klupski direktor

Pokojni je Mile u dva navrata bio i direktor NK Osijeka, prvo sredinom devedesetih, a potom i 2005. Oba puta je surađivao s bivšim klupskim predsjednikom Branimirom Glavašem i trenerom Ivom Šuškom, a obnašao je i niz drugih funkcija u tom razdoblju. Bio je čelni čovjek Županijskog nogometnog saveza, član Izvršnog odbora HNS-a, kao i dopredsjednik Udruženja prvoligaša. Pamtit ćemo ga, prije svega, kao žustrog borca na zelenom terenu koji je cijelu svoju igračku karijeru posvetio i podredio Osijeku.