Uzimajući u obzir brojne parametre klupskog funkcioniranja, neupitno je kako je dosad puno toga napravljeno, a planovi su i nadalje veliki.

Sve je u životu, uglavnom, mjerljivo i podložno određenom vrednovanju, a posebice je tako u sportu. Rezultati i plasmani su egzaktni pokazatelji ne samo vrijednosti pojedine momčadi ili ekipe, nego i kolektiva u cjelini, što i kako se u njemu radi. Tako treba gledati i na učinak našeg prvoligaša na kraju svake sezone, kada se rade određene analize ili se komentira ono što je ostvareno, a u kontekstu ranije zacrtanih planova i ambicija.  Argumentima i činjenicama treba također baratati i kada se govori o onome što je trenutno aktualno, na početku nove natjecateljske godine.  Prvenstvo je tek započelo, iza nas je tek jedna, jedina utakmica i zaista je preuranjeno komentirati formu, a kamoli mogućnosti Bijelo-plavih nakon svega 90 odigranih minuta. Posebice jer se i igrački kadar kompletira i sigurno će biti jači u rujnu, nego li je trenutno, u drugom dijelu kolovoza.

I četvrti puta uzastopce na europskoj sceni

Gledajući isključivo natjecateljski, NK Osijek je učestalo u kvartetu najboljih hrvatskih klubova. Naravno da nam je žao što smo u samome finišu prošle sezone ostali bez drugog mjesta i kvalifikacija Lige prvaka, no od tog povijesnog dosega nas je dijelio samo jedan gol, a od finala nacionalnog Kupa nešto drugo, što baš i nema veze sa srećom, a ne bi smjelo imati niti sa sportom. No, Europa nam nije mogla izmaknuti iako je Liga bila možda i najizjednačenija do sada, posebice od povratka nogometu nakon poduže stanke uslijed pandemije koronavirusa. Osijek će i četvrti puta uzastopce biti među onima koji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnoj klupskoj sceni. I na putu ka ostvarenju tog, osnovnog i imperativnog cilja nismo morali strijepiti do samoga finiša nego je i dosta ranije bilo izvjesno kako će Osječani biti među momčadima koje će zauzeti europske pozicije.

Nikad sređenija financijska situacija

Uspješnost se, dakako, ogleda i u financijskom poslovanju jer ako je ono nestabilno ili neizvjesno, kao tijekom niza prijašnjih godina u Gradskom vrtu, prije ulaska privatnog kapitala i preuzimanja Kluba, nema ni rezultatskog zadovoljstva. A NK Osijek nikada u svojoj povijesti nije bio u boljoj situaciji po tom pitanju niti je imao tako sređeno stanje. Ne samo da nema dugova i prijetnji suspenzijama, nedobivanju licence, tužbama i arbitražama, da više ne ispadaju „kosturi iz ormara“ kao nekada, nego je sve transparentno i uredno. Klub smo koji se posvuda respektira i s kojim brojni gospodarski subjekti rado posluju i ostvaruju partnerski odnos. Vidimo to i doživljavamo ne samo u našoj sredini, nego i diljem Hrvatske, pa i izvan državnih granica jer smo značajno proširili i unaprijedili radijus svoga djelovanja, ne ograničivši ga isključivo na ono što se događa na zelenom terenu. Nogometni klub Osijek je neosporno postao brand i kao takav je mnogima prepoznatljiv  i zanimljiv za suradnju.

Zadovoljstvo dosad učinjenim

Klupski je proračun i u ovim vremenima opće neizvjesnosti jamstvo da će sve i nadalje funkcionirati bez oscilacija,stabilno i na zadovoljstvo svih onih koji na bilo koji način participiraju u jedinom slavonsko-baranjskom nogometnom prvoligašu. Uspjelo se privući još novih sponzora, posebice onih inozemnih, a vlasnici čvrsto drže stvari u svojim rukama. Nedavno je, krajem lipnja održana Skupština NK Osijek s.d.d. koja nije donijela samo donijela određene promjene u Nadzornom odboru i na mjestu predsjednika Kluba, nego je označila i svršetak prvog četverogodišnjeg mandata aktualne uprave. Istaknuto je zadovoljstvo učinjenim, dakako uz želju onih koji sve skupa financiraju da ubuduće bude još i bolje, uspješnije nego dosad. To znači da ambicioznosti neće nedostajati niti u idućem razdoblju, s ljudima koji su pokazali da se mogu uhvatiti u koštac s brojnim izazovima u svakom pogledu.

Ostvarena dva najveća izlazna transfera

Oni koji su ozbiljnije u svijetu nogometa, ne samo poslovno nego i navijački, znaju da je riječ i o biznisu te mu je nužno i tako pristupati. U njemu, dakako, vladaju tržišni odnosi, pa je vrlo bitno imati kvalitetan izvozni proizvod. Osijek je u tom pogledu itekako poduzetan i uspješan, tako da je u ovoj kalendarskoj godini ostvario i dva najveća izlazna transfera u klupskoj povijesti. Šutalo, a nešto kasnije i Marić su najbolji pokazatelj i potvrda da se iz Gradskog vrta igrači mogu prodati za iznose koji su respektabilni i za klubove većeg rejtinga i platežne moći. I uz sve to, što je od svega i najvažnije u kontekstu perspektive i budućnosti, paralelno se gradi i najmoderniji stadion u Hrvatskoj s isto takvim kampom Škole nogometa. I svakim danom imamo sve ljepše i konkretnije obrise budućeg zdanja na Pampasu koje će cijelome Klubu, ali i gradu općenito dati jednu novu dimenziju. Mnogi drugi bi jedva dočekali da imaju  takvu sadašnjost i perspektivu, odajući priznanje Osječanima za ono što rade i stvaraju. Imajući sve u vidu zaista imamo razloga optimistično gledati prema budućnosti.