Novi trener je emotivno doživio predstavljanje na Pampasu i bez ustručavanja svima poručio kakve su mu želje i ambicije.

Predstavljanje novog trenera NK Osijek održano je na budućem terenu stadiona koji je u izgradnji na Pampasu. Prvo se brojnim predstavnicima medija obratio klupski predsjednik Ferenc Sakalj:

Zadovoljstvo mi je pozdraviti našeg novog trenera i to na ovom lijepom mjestu koje, kao što vidite, svakim danom napreduje u izgradnji. Želim se zahvaliti Ivici Kuleševiću na dosadašnjem radu i drago mi je što će ostati s nama u nešto drukčijoj ulozi. Nenade, dobro došao kući! Sretni smo i ponosni što te imamo i što ćemo zajedno napraviti sve da NK Osijek u idućem razdoblju podignemo na svim razinama.

Ova „desetka“ budi posebne emocije

Potom je Sakalj uručio Bjelici dres s brojem 10, što je Nenada podsjetilo na igračke dane u Gradskom vrtu.

Hvala Klubu koji me je na predivan način predstavio! Zahvaljujem se predsjedniku Sakalju, dakako i gospodinu Meszarosu na ukazanom povjerenju i nadam se da ću sa svojim suradnicima, na terenu i izvan njega, dovesti NK Osijek tamo gdje i pripada. Ciljevi su visoki, znate da su kod mene zapravo  najviši koje možete zamisliti! Nastojat ćemo da nam momčad iz dana u dan bude sve bolja, dakako da će nam pritom trebati i značajna pomoć naših navijača koju osjećam već od prvog trenutka povratka u Osijek i hvala im na tome. Nadam se da ću opravdati povjerenje jer pred mene je stavljena velika odgovornost za koju sam spreman. Osječanin sam, ovdje sam odrastao, navijač sam Osijeka, a znam i mentalitet ovoga podneblja i ljudi koji ovdje žive. Puno sam ovakvih „desetki“ dobio u klubovima u kojima sam igrao, no ova svakako budi posebne emocije.

Osijek ima vrlo kvalitetnu momčad!

Bjelica se doslovno vratio kući. Ugovor je dogovoren na tri godine, a odmah su proradile i emocije:

I kada sam radio u drugim sredinama govorio sam da je ovo moj klub i moj grad. Osijekov projekt je za mene zanimljiv u svakom smislu: i zbog ovlasti koje će ovdje imati kao i uslijed činjenice da iza svega stoje visoko ambiciozni ljudi. Imam sa svojim suradnicima veliku obvezu i odgovornost koje se nikada nisam plašio, naprotiv. Dobro sam promislio o svemu i zaključio da je Osijek za mene osobno sada najbolje rješenje.

Što se momčadi tiče, novi trener nimalo ne dvoji da je ona vrlo kvalitetna!

Sigurno da su određene stvari utjecale na to da nije u proteklom razdoblju uspjela pružiti svoj maksimum, no svakako ima potencijala biti u vrhu hrvatskog nogometa. Moja je zadaća momčadsku kvalitetu podići na maksimalnu razinu, da iz svakog pojedinca izvučem maksimum. Unutar stožera ćemo analizirati situaciju, no poznato je da smo deficitarni na nekim pozicijama koje nisu „poduplane“. To je zadnji vezni, također i lijevi bočni, a volio bih imati i još jednog kvalitetnog igrača imati na krilu. Na to smo trenutno fokusirani kada je riječ o potencijalnim pojačanjima.

Odgovornost u vođenju sportske politike

Bjelica će u Nogometnom klubu Osijek imati ulogu engleskog tipa menadžera koji će o puno toga odlučivati…

Dobio sam odgovornost vođenja cjelokupne sportske politike Kluba. Odnosi se to i na B momčad i Školu nogometa, imam tu autonomnost da postavim ljude u koje najviše vjerujem. Osijek je ambiciozan klub, to se vidi po mnogo čemu. I po izgradnju novog stadiona, po klupskom rejtingu, pa i činjenici da sam i ja angažiran za trenera. Osobno se vodim onom mišlju: zamisli nemoguće da bi mogao ostvariti najveću razinu mogućeg. Za mene bi bilo ostvarenje snova igrati s Osijekom na Pampasu Ligu prvaka! Što se tiče Europe i Basela na startu, siguran sam da ćemo i u toj utakmici, kao i u svakoj drugoj koju budemo igrali, imati šanse za pobjedu.

Zahvala na apsolutnom povjerenju i autonomnosti

Zahvala je otišla i na adresu njegovih prethodnika koji su, kako je rekao, unaprijeđivali Osijek da bi došao na ovu razinu.

Neću do ponedjeljka izlaziti pred igrače, pustit ćemo i njih da sve ovo na neki način „provare“. Dolazi i kompletni stožer s kojim sam radio u Dinamu. Imam maksimalno povjerenje u njih što ne znači da nam se neće priključiti i netko iz dosadašnjeg stožera u odnosu na potrebe. Ne isključujem suradnju ni sa kime, vjerujem da će i Kulešević u nju biti uključen.

Novi šef već sada u kunu zna koliki mu je proračun za dovođenje pojačanja što mu bitno olakšava posao:

To nigdje i nikada nisam imao i zahvaljujem se na takvom povjerenju. Vjerujem da ću vrlo brzo razveseliti i naše navijače dovođenjem nekog kvalitetnog igrača. Već vodim određene razgovore i pregovore, nije isključeno da već idućeg tjedna netko novi bude u našoj svlačionici. Što se tiče sportskog direktora i glavnog skauta, sjest ćemo s ljudima koji su to radili i vidjeti što i kako, odnosno tko će ostati s nama i u kojoj ulozi. To je sada u mojoj nadležnosti da odlučim s kim želim surađivati. Riječ je o ljudima koji su sigurno puno pridonijeli u radu Kluba i zahvaljujem im na tome, a logično je da svatko bira svoje ljude u povjerenja.

Maksimum se mora podrazumijevati!

Na kraju je Bjelici bilo postavljeno i pitanje o navijačima, u kontekstu spoznaje da ih ne smije biti na tribinama…

Vidjelo se koliko nedostaju navijači i u ovim izgubljenim utakmicama bez publike na domaćem terenu. Njihov vjetar u leđa nam je jako bitan, ono što tražim od svojih igrača je da uvijek pokažu navijačima da su u svakom trenutku spremni dati maksimum za klub u kojem igraju. Na tomu ću uvijek inzistirati.