Mihael je nastupio u sve tri utakmice U-21 Europskog prvenstva i sudjelovao u velikom uspjehu naše reprezentacije.

NK Osijek čestita mladoj hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na velikom uspjehu, izborenom plasmanu u četvrtfinale U-21 Europskog prvenstva! Među igračima koji su ostvarili ovaj ambiciozni cilj je i naš Mihael Žaper koji je participirao u sva tri susreta, ulazeći u drugom poluvremenu. Podijelili smo s Mihom dojmove sa sve tri utakmice u Kopru, krenuvši od premijere s odličnim Portugalcima…

Portugal je na mene ostavio najbolji dojam i zaslužili su po svemu prvo mjesto u skupini. Brzi su, živahni i tehnički jako dobri na lopti, općenito govoreći vrlo kvalitetni. Nadigrali su nas i vidjeli smo tada da je to zaista moćna reprezentacija. Možda smo mogli preuzeli malo više rizika u dvoboju s njima, ali lako je to pričati nakon susreta. Oni su bili najkonkretniji, odlični u svim elementima igre, mogu reći baš dominantni. Minimalni poraz kojega smo doživjeli s Portugalcima nas nije obeshrabrio, naprotiv, pričao je Žaper.  

Odlično poluvrijeme sa Švicarcima

Druga je na redu bila Švicarska protiv koje se moralo ići na pobjedu kako bi Bišćanovi izabranici zadržali izglede za prolaz.

Švicarci su na startu pobijedili Englesku, što nam je bilo dovoljno upozorenje. Imaju dobrih pojedinaca, momčadski se drže, nije lako povesti protiv njih 3:0. Vidjeli ste da je na kraju bilo i malo panike kada su oni krenuli na sve ili ništa. Hvala Bogu da smo sačuvali prednost i osvojili sva tri boda. Odigrali smo jako dobro drugo poluvrijeme i zabijali iz lijepih akcija. Bilo je bitno napuniti se samopouzdanjem, znali smo da možemo napraviti dobar rezultat. Bilo nam je drago što je baš ova generacija dočekala prvu pobjedu Hrvatske na završnici EURO-a.

Velika stvar za hrvatski nogomet

Odluka je pala u ogledu s Englezima. Iako je naša nacionalna vrsta doživjela minimalni poraz, ipak je zauzela drugo mjesto u skupini jer su Švicarci uvjerljivo poraženi od Portugala.

Znali smo da oni moraju „vijati“ rezultat. Engleska ima reprezentativce koji igraju na najvišoj razini, čija je kvaliteta neupitna. Fizički su dominantni, no kada ih, recimo, uspoređujem s Portugalcima, ipak nisu ta klasa. Iako smo sve do sudačke nadoknade gubili 2:0 imali smo nekoliko odličnih prigoda, doduše imali su i Englezi, ali mi je osobno žao što taj dvoboj nije završio neriješenim rezultatom kojega smo, takvog sam mišljenja, zaslužili prikazanom igrom. Bradarićev pogodak bi se trebao „vrtiti“ po svim TV kanalima, zaista je fantastično pogodio i svima nam uljepšao tu večer u Kopru.  Lijepo smo sve i proslavili, nije to mala stvar za cijeli hrvatski nogomet dosegnuti četvrt-završnicu Europskog prvenstva. Englezi su teško prihvatili činjenicu da su ispali, mislim da je u pitanju i doza prepotencije koju su iskazali, što se vidjelo i po reakcijama nekih njihovih igrača po svršetku utakmice.

Uvijek u službi kolektiva

Što se tiče svoga učinka, Mihael je prvenstveno zadovoljan što je bio dio momčadi koja je uspješno odradila grupnu fazu natjecanja.

Ostvarili smo cilj, to svima mora biti najvažnije. Ulazio sam sva tri puta, odradio ono što je izbornik u tom trenutku tražio od mene. Bilo je to svakako jedno dragocjeno i lijepo iskustvo za mene. Zna se da sam uvijek u službi kolektiva, kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Španjolska u četvrtfinalu? Sigurno su itekako neugodan protivnik, no pokušat ćemo ih eliminirati. Ima još vremena do te utakmice, nadam se da ćemo se u međuvremenu i kompletirati. Iz Slovenije se nisam ni vraćao u Osijek, nego odmah krenuo prema Rovinju gdje ću dočekati klupske suigrače. Sada mi je opet u glavi samo ono što želimo ostvariti u HNL-u. Idemo dati sve od sebe da bismo osvojili tri boda u Puli, pa zatim još tri u Koprivnici i tako dalje, da ne nabrajam dalje jer znamo da nam je fokus uvijek na sljedećem protivniku, zaključio je Žaper.