Zadovoljan sam onime što igrači pokazuju na travnjaku, načinom na koji se odnose prema klubu i dresu kojeg nose, a onda najčešće sve to poprati i rezultat, kaže predsjednik NK Osijek.

Pred Osijekom je uzbudljiva završnica jesenskog dijela sezone, Bijelo-plavi su na diobi prvog mjesta na prvenstvenoj ljestvici, a u mjesec dana od ogleda s Dinamom poslije reprezentativne stanke pa do sraza na Poljudu na nogometnom oproštaju od 2021. igrače Nenada Bjelice očekuju važni ispiti na dva fronta. Tim povodom, svoja razmišljanja o nadolazećem periodu ponudio je Ferenc Sakalj, predsjednik NK Osijek.

Jako sam zadovoljan rezultatima koje ostvarujemo. U jednom trenutku nam se dogodila mala kriza, ali pokazali smo snagu i karakter rezultatima koje smo ostvarili nakon toga. Mislim da imamo sjajan spoj igrača u najboljim godinama, motiviranih da naprave iskorak za koji im Osijek može biti savršena platforma. Uz to, Nenadove trenerske i liderske kvalitete su neupitne, on je najbolji čovjek za naš klub i ovu momčad, te smo čvrsto uvjereni da će nas odvesti do visina koje svi priželjkujemo.

Maksimalno povjerenje

Slijede bitne utakmice, do kraja polusezone Bijelo-plave očekuju gostovanja kod Dinama, Gorice, Rijeke i Hajduka.

Mogu samo istaknuti da imamo maksimalno povjerenje u našu momčad i stručni stožer. Zadovoljan sam onime što igrači pokazuju na travnjaku, načinom na koji se odnose prema klubu i dresu kojeg nose, a onda najčešće sve to poprati i rezultat. Naravno, nešto se pita i suparnika, ali kada imamo pravu energiju na travnjaku onda sam zadovoljan neovisno o ishodu. Domaća utakmica protiv Hajduka najbolji je primjer, odigrali smo sjajno, ali nekada nedostaje i zrno sreće da sve to oplemeni. Prvenstvo je ove sezone jako zanimljivo, Dinamo, Hajduk i Rijeka su odlične momčadi, uvjerili smo se ove sezone da će i svi ostali klubovi igrati značajnu ulogu u krojenju vrha prvenstvene ljestvice i sa svoje pozicije sam sretan što je tako. Konkurencija će nas tjerati da budemo bolji, da pružimo najbolje od sebe, a kada je tako siguran sam da ni rezultat neće izostati.

Znat ćemo reagirati

Kakvi su planovi za budućnost, možemo li očekivati da će se prvu momčad dodatno pojačavati tijekom zimskog prijelaznog roka?

Teško je unaprijed govoriti o prijelaznom roku budući da želim da svi budemo fokusirani na važne utakmice koje su pred nama. U svakom slučaju znat ćemo reagirati ako se na tržištu pojavi igrač koji može unaprijediti našu momčad baš kao što smo to napravili u ljetnom prijelaznom roku. U Nenada Bjelicu imamo maksimalno povjerenje po tom pitanju, on je ključna figura našeg sportskog segmenta i uvjereni smo da ne postoji bolja osoba za reagirati na situacije koje se pojavljuju tijekom prijelaznog roka, a koje uključuju i dolaske i odlaske igrača.

Podizati razinu

Nenad Bjelica još je jednom podigao momčad na razinu iz prošle sezone, a pritom su nosioci igre postale neke figure koje su došle u ljetnom prijelaznom roku.

Iz iskustva znam da su ti dolasci igrača specifični, ali Nenad sa svojim stožerom je pokazao i dokazao zašto je inzistirao na angažmanu igrača poput Bartoleca, Nejašmića, Hiroša ili Fiolića. Ako nastave podizati razinu svoje igre kao što to sada rade, siguran sam da će ih talent kojeg posjeduju dovesti do razine da uskoro postanu legitimni kandidati za reprezentaciju.

Bolji uvjeti

S novim stadionom i svom pratećom infrastrukturom dodatno će se poboljšati i uvjeti za razvijanje takvih igrača, ali i za odigravanje utakmica. Mnogo puta ste se čudili uvjetima u kojima se igraju utakmice u Prvoj HNL?

Nekada se stvarno pitam zbog koga se igra nogomet. Svi koji smo na bilo koji način uključeni u hrvatski nogomet moramo svakodnevno težiti da ga učinimo boljim proizvodom jer samo tako će biti atraktivniji sponzorima, interesentima za televizijska prava, kupnju igrača… A tu mislim na sve, od infrastrukture, medijske praćenosti, načina na koji se ponašaju i komuniciraju ljudi iz klubova pa do uvjeta u kojima se igra. Osijek je u prošloj sezoni igrao utakmice po takvoj magli da s tribina nismo vidjeli što se događa, po olujnom vjetru koji je nosio loptu, na kraju i po takvoj kiši da je bilo nemoguće igrati bilo kakav smisleni nogomet. U svakoj od tih situacija sam se pitao za koga se u tim trenucima igrao nogomet, jer za gledatelje i navijače definitivno nije.

Novi stadion nosi iskorak

Ovo što ste spomenuli vjerojatno utječe i na posjetu u Gradskom vrtu?

Znam da komfor nije dobar, gotovo svaku domaću utakmicu pratilo je i ružno vrijeme, tu je i situacija oko pandemije koja je mnoge natjerala da ne posjećuju događaje koji podrazumijevaju okupljanja više ljudi. Ako mogu povući paralelu s Mađarskom, gdje nerijetko odem na utakmicu, uvjeti za gledatelje su neusporedivo lošiji i siguran sam da ćemo s novim stadionom svim našim navijačima omogućiti komfor kakav i zaslužuje momčad koja se bori za vrh prvenstvene ljestvice i teži europskom iskoraku.

Do siječnja pod krovom

Kako napreduje izgradnja stadiona i trening kampa?

Zadovoljan sam trenutnom dinamikom, pomoćni tereni su spremni za postavljanje završnih slojeva i u to će se ići na proljeće, spojena je konstrukcija krova istočne, sjeverne i južne tribine, a trenutno se radi na zadnjoj etaži zapada gdje će se također uskoro početi postavljati konstrukcija za krov. Ako nas vremenske prilike posluže očekujemo da će do kraja godine stadion biti natkriven, kao i da će realizirati naša ideja da u prvom dijelu iduće sezone zaigramo na novom stadionu. Važan nam je i zbog uvjeta za treniranje, kako prve momčadi tako i škole nogometa, pa kada se ta priča zaokruži uvjeren sam da će i rezultati svega na čemu radimo biti još zapaženiji.

Reorganizacija Škole nogometa

Spomenuli ste važnost klupske Škole nogometa koja je također doživjela određene promjene dolaskom Danijela Jumića na mjesto voditelja iste.

Škola nogometa je najvažniji segment našeg kluba. Možda u nekom trenutku tako ne izgleda budući da je rezultat prve momčadi u fokusu i sve je podređeno tome, ali klub koji je iznjedrio toliko sjajnih nogometaša napravio bi veliku pogrešku kada škola nogometa ne bi bila u fokusu višegodišnje sportske strategije. Do sada se radilo vrlo dobro, a sada Danijelovim angažmanom želimo sve podignuti na još višu razinu. U školi nogometa Istre 1961 je radio odličan posao, a siguran sam da će zajedno s Miroslavom Žitnjakom isto napraviti i ovdje. Mlad je, ambiciozan, donio je neke svježe ideje koje će u godinama koje slijede pokazati svoj efekt.

Šest godina u klubu

Uskoro će biti šest godina od ulaska privatnog kapitala u NK Osijek za što su vaše velike zasluge. Kako ste zadovoljni ostvarenim?

Često se događa da se kod ulaska svježeg kapitala u klub kakav je Osijek očekuje trenutni rezultat i iskorak, ali u hrvatskom nogometu, prvenstveno zbog konkurencije, to nije lako ostvariti. U spomenutom periodu napravljene su mnoge značajne stvari, pokrenut je kapitalan projekt kakav je izgradnja novog stadiona, klub se reorganiziralo na svim razinama, a dolaskom Nenada Bjelice postali smo i kandidat za najviše pozicije. Rezultat je taj koji je uvijek u prvom planu, ali osobno sam zadovoljan kako smo se ekipirali i u administrativnom dijelu, što zapošljavamo mlade ljude iz Osijeka i okolice, a trenutni fokus je na tranziciji na novi stadion, odnosno radnjama koje će nam omogućiti da isti spremno dočekamo. Bilo je mnogih lijepih trenutaka, nekih u kojima rezultat na travnjaku nije bio kakav smo željeli, ali uvjeren sam da će ovaj klub svoj pravi potencijal pokazati i početi ostvarivati s prelaskom na novi stadion. A taj trenutak svi s nestrpljenjem očekujemo, zaključio je Ferenc Sakalj, predsjednik NK Osijek.