Ako neki naš pionir u proljetnom dijelu individualnom kvalitetom, fizičkim predispozicijama i svime ostalim bude spreman igrati u kadetskom uzrastu, mi ćemo po cijenu rezultata raditi taj iskorak, istaknuo je Jumić.

Iza Škole nogometa Osijeka još je jedna uspješna godina podvučena sjajnim uspjehom pionira koji su u prošloj sezoni osvojili dvostruku krunu i još jednom naglasili blistavu budućnost koja je pred Bijelo-plavima, ali i čitavim nizom mladih igrača koji svakim danom sve više potvrđuju svoju darovitost. Sve to pratili su i rezultati, čak 11 od 12 kategorija, od predpočetnika do juniora, je na prve dvije pozicije u svojim uzrastima što je posljedica kvalitetne selekcije, rada i darovitosti polaznika klupske škole nogometa.

Zadovoljan ostvarenim u proteklih nekoliko mjeseci je i Danijel Jumić koji je u srpnju preuzeo vođenje brige o svim uzrastima ispod seniora.

Zadovoljan sam rezultatima, a kada kažem “rezultatima” tu prvenstveno mislim na razvoj igrača po kategorijama. Kada sam dolazio u klub istaknuo sam da nam je pravilan razvoj igrača primarni cilj, da u što kraćem periodu pripremimo igrače za prvu momčad, odnosno da se u onim najmlađim kategorijama što brže adaptiraju na zahtjeve kod starijih godišta. Tu smo napravili velike pomake, a sve to je popratio rezultat, pogotovo u kategorijama pionira i kadeta gdje smo trenutno na vodećim pozicijama. Mogu biti zadovoljan s polusezonom iako postoji još puno prostora za napredak i s tim djelom ćemo se sigurno baviti u budućnosti kako bismo bili još bolji, istaknuo je Jumić.

Iskorak po cijenu rezultata

Rezultat se u mlađim uzrastima Osijeka dogodio kao posljedica kvalitete koja neosporno postoji, a koja će i u budućnosti biti važnija od rezultata.

Velikim dijelom kvaliteta postoji, ali sigurno nećemo ići u potjeru za rezultatom ako on koči razvoj određenih igrača. Ako neki naš pionir u proljetnom dijelu individualnom kvalitetom, fizičkim predispozicijama i svime ostalim bude spreman igrati u kadetskom uzrastu, mi ćemo po cijenu rezultata raditi taj iskorak. To smo već napravili s Osijekom II i juniorima gdje smo svjesno ušli u tu priču, igrače 2003. i 2004. godišta izvadili iz njihove komforne zone kako bi igrali Drugu HNL. To rade jako dobro, četiri, pet igrača je u procesu prve momčadi, to je cilj i u tom smjeru ćemo ići.

Natjecateljski nogomet

I dok je u mlađim uzrastima iskorak napravljen kroz razvoj igrača, u Osijeku II se isti manifestira kroz kvalitetu igre u kojoj je napravljen iskorak prema natjecateljskom nogometu što je značajan korak prema onome što se očekuje u Prvoj HNL.

Nemam uvid u stanje koje je bilo prije, ali inzistiramo da principi budu što bliži onima u prvoj momčadi, stvaramo igračima navike koje će ih dočekivati na višoj razini. Najmlađa smo momčad u Drugoj HNL, svaka utakmica izvlači maksimum iz naših igrača, Tomislav Radotić sa svojim stožerom ima naše puno povjerenje i u tom smjeru ćemo nastaviti. Rezultat je bitan utoliko što je ljepše i lakše razvijati igrače i razvijati pobjednički mentalitet, ali razvoj igrača i priprema istih da što prije uskoče u kopačke naših prvotimaca je primaran zadatak.

Put mladih igrača

Kroz medije se potencira priča da Osijek u prvoj momčadi nema mladih igrača, ali perspektiva je sjajna, mnogi će uskoro kucati na vrata seniora o čemu svjedoče i profesionalni ugovori koji su potpisani s najdarovitijima.

Kada klub i prva momčad imaju najviše ciljeve u vidu borbe za trofeje onda je teže razvijati mlade, ali to ne znači da razvoj mladih kroz Osijek II i treninge prve momčadi ne daje rezultate. Za igrače poput Adriana Leona Barišića, Franka Kolića i Luku Branštetera to je dobar put. Smatramo da je jako važno posložiti stepenice nakon juniorskog staža prema prvoj momčadi, a onda svaki od njih ima svoj smjer kojim će ići, za Diona Drena Belju se pokazalo da je to posudba u Istri, u tome je jako bitno naše djelovanje. Vjerujem da ćemo donositi dobre odluke i da ćemo s obzirom na kvalitetu igrača usmjeravat ih da što prije postanu konkurentni za našu prvu momčad.

Značaj trening kampa

Jedan od bitnih faktora za daljnji iskorak Bijelo-plavih u idućoj godini bit će i otvaranje trening kampa što će Školi nogometa omogućiti primjerene uvjete za rad.

Trening kamp kakav se gradi je od krucijalne važnosti za klub kakav je Osijek. Kada sam došao i vidio uvjete za rad u školi nogometa, gdje praktički imamo samo jedan teren s umjetnom travom za sve kategorije, znao sam da imamo problem, ali uz dobru suradnju s Grafičarom, Metalcem i Radnikom iz Josipovca uspjeli smo koristiti i njihove travnate terene. Uz to, sve kategorije su nam dislocirane i osjetim da su djeca i treneri manje privrženi jer nisu često na stadionu. Svi se veselimo završetku kampa, to će nam omogućiti da budemo na još višoj razini, a najviše me intrigira gdje će nam biti kraj kada kvalitetnom radu kojeg ćemo unaprjeđivati dodamo kvalitetne uvjete za rad!