Borba za naslov prvaka, koju je nagovijestila sjajna jesen HT Prve lige, ali i sve bliže otvaranje sjajnog stadiona i trening kampa su ponos svima kojima su bijelo-plave boje pri srcu i kamen temeljac za mnoge dobre stvari koje će se u budućnosti događati.

Godina na izmaku neće ostati upamćena po najboljem ostvarenju u klupskoj povijesti, tu čast i dalje drži 1999. kada je osvojen Hrvatski kup, ali će kao malo koja ranije ostati u odabranom društvu onih u kojima se Osijek “potukao” za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. Na žalost, Bijelo-plavi nisu ostvarili cilj, ali su prvi put osvojili drugo mjesto i stekli golemo iskustvo od kojeg će u budućnosti itekako profitirati.

Osijek je pokazao karakter, snagu i mišiće, u jednoj fazi prvenstva uspio nadoknaditi golemi zaostatak, ali nije imao snage sprintati u visokom ritmu do 36. stanice prvenstvene karavane u HT Prvoj ligi. Bijelo-plavi su se potrošili putem, ali…

Pretendent na trofeje

Podatak koji svakako treba uvažiti je onaj da je Osijek, od dolaska Nenada Bjelice na klupu, postao ozbiljan pretendent na najviše pozicije i trofeje, što potvrđuje podatak da su Bijelo-plavi svojim učinkom na travnjaku postavili mnoge rekorde koje u budućnosti treba popravljati.

Sve to predstavljalo je sjajnu uvertiru u drugi dio 2021. i početak nove sezone u koju je Osijek ušao s nikad izraženijim ambicijama. Uspješna prethodna sezona, u kombinaciji s prijelaznim rokom u kojem niti jedan bitan igrač nije napustio osječku svlačionicu zahvaljujući otkupu Ramona Miereza i produženju ugovora s Milom Škorićem, Ivicom Ivušićem i Laszlom Kleinheislerom, bila je okidač za rezultatski uspješno proljeće. Uz to, među Bijelo-plave stigla su i neka nova lica, Ivan Fiolić, Darko Nejašmić i Karlo Bartolec svakako su najzvučniji među njima, ali u tu skupinu treba staviti i Amera Hiroša te povratnike Slavka Bralića, Mirlinda Dakua, Marka Malenicu

Godina rekorda

Osim najboljeg prvoligaškog plasmana u klupskoj povijesti (2. mjesto), 2021. godina u klupskim će knjigama još neko vrijeme ostati zabilježena kao godina u kojoj su postavljeni neki novi rezultatski standardi. Osim priče o borbi za naslov prvaka koja se nametnula sama po sebi onoga trenutka kada je Nenad Bjelica prešao prag svlačionice u Gradskom vrtu i donio prije svega veliki kvalitativan iskorak na svim razinama sportskog dijela funkcioniranja kluba, veliki pojedinačni iskorak napravio je i svaki član Osijekovog rostera. Kada se to na kraju sezone prelilo u brojke one su bile impresivne. Uostalom, Bjeličin kredo je da svaki pojedinac mora raditi u službi momčadi, a onda momčad uvijek istakne pojedinca, u ovom slučaju više njih.

Sva pojedinačna postignuća kriju se iza sljedećih brojki: 77 bodova najbolji je bodovni učinak kojeg su Bijelo-plavi ikad ostvarili, s njim pod ruku ide i podatak da Osijek baš nikada u jednom prvenstvu nije imao čak 23 pobjede, ali i da nikada do 2021. godine nije imao rekordan niz od deset uzastopnih domaćih pobjeda, da nikada do sada u jednom prvenstvu nije ostvario deset gostujućih pobjeda, niti primio samo 25 golova.

Škorić i Kleinheisler na Euru

Na ove brojke nadovezuje se priča o individualcima koje je izbacio kolektiv. Ramon Mierez s 22 prvenstvena pogotka bio je najbolji strijelac HT Prve lige, veliki broj tih golova došao je nakon sjajnih asistencija Petra Bočkaja koji ih je u prvenstvu skupio čak 11, a mirnoću napadu, koji se mogao razmahati, dao je Ivica Ivušić koji je na čak 20 utakmica imao čistu mrežu.

Kruna svih spomenutih uspjeha bilo je Europsko prvenstvo koje je odigrano s godinu dana zakašnjenja a na kojem je Osijek prvi put u svojoj povijesti imao čak dva igrača iz svoje aktualne momčadi. Mile Škorić bio je dio selekcije Hrvatske, dok se Laszlo Kleinheisler našao na popisu mađarskog izbornika i oduševio svojim partijama u “skupini smrti” u kojoj je predstavljao svoju državu.

Kamp i stadion na ponos svima

Sve navedeno služi kao najbolji predložak uoči 2022. godine u kojoj će NK Osijek obilježiti 75 godina svog djelovanja. A prema njoj će Bijelo-plavi zakoračiti bogatiji za veliko iskustvo i napunjeni samopouzdanjem iz 2021. Borba za naslov prvaka koju je nagovijestila sjajna jesen HT Prve lige, ali i “trofej“ u vidu otvaranja sjajnog stadiona i trening kampa. Na ponos Osječana i svih kojima su bijelo-plave boje pri srcu, ali i kao kamen temeljac mnogih dobrih stvari koje će se neminovno dogoditi u budućnosti.