Dva kluba izgradila su prijateljske odnose i uspostavili suradnju puno prije nego što je mađarski kapital ušao u NK Osijek.

Poveznica Nogometnog kluba Osijek i Puskás Akadémije iz mađarskog Felcsuta, nedaleko Budimpešte, postojala je i godinama prije nego li je mađarski kapital ušao u najpopularniji sportski kolektiv na istoku Hrvatske, a istovremeno predstavlja i začetak svih pozitivnih promjena koje su se dogodile u našem prvoligašu. To je prije sedam i pol godina doslovno bio spas za NK Osijek u teško i bremenito vrijeme njegova funkcioniranja, opterećeno mnogim stvarima izvan zelenog terena. Čovjek koji nam je donio pozitivne promjene, glavni sponzor Lőrinc Mészáros veliki je nogometni zaljubljenik, inače predsjednik Akadémije nazvane po najvećem mađarskom nogometašu svih vremena – legendarnom Ferencu Puskásu, a koja je na Puskásov 80. rođendan osnovana na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbána.

Puskás Suzuki kup

Zajedno sa svojim poslovnim partnerima omogućili su normalan i nesmetan rad svim strukturama jednog od najpoznatijih brandova grada Osijeka i slavonsko-baranjske regije, udahnuvši mu novu energiju za dugo očekivani uzlet. Sve je to bila posljedica značajne logističke pomoći koju je Škola nogometa NK Osijek, na čelu s voditeljem Miroslavom Žitnjakom, pružila Puskás Akadémiji u prvim godinama njihovog djelovanja. Osijek je ubrzo postao redoviti sudionik priznatog turnira Puskás Suzuki kup-a na kojem su naši mladi nogometaši dobili priliku igrati protiv vršnjaka iz ponajboljih svjetskih klubova (Real Madrid, Bayern, Flamengo, Sporting…).

Foto: pfla.hu

Važna uloga Vlatka Markovića

Još od 2007. godine, uvelike zahvaljujući i aktualnom predsjedniku NK Osijek Ferencu Sakalju, mlađe kategorije Bijelo-plavih i njihovi vršnjaci iz Felcsuta znali su učestalo igrati jedni protiv drugih u prijateljskim susretima, a talent i potencijal Osječana, uz opće poznate stvari o našoj Školi nogometa, zaintrigirao je ljude iz Mađarske, inače i uspješne poduzetnike koji su s vremenom iskazali zanimanje iz koje se iznjedrila i želja ne samo za čvršćom suradnjom, nego i investiranjem. Inicijalno je važnu ulogu imao bivši dugogodišnji predsjednik HNS-a, pokojni Vlatko Marković. Praktički je povezao dva kluba koji su postali bliski i prijateljski, a ubrzo je intenzivirana i obostrana inicijativa za partnerskim odnosom u kojem je najprije Osijek pomagao Puskásu prvenstveno kroz svoj “know how“ u radu s mladim igračima i organizaciji mlađih uzrasnih kategorija, a onda se iz toga izrodilo sve što je uslijedilo u veljači 2016. kada je suradnja konkretizirana na način da je Osijek doživio potpunu preobrazbu. Sponzori su Klub ne samo stabilizirali, nego su ga značajnim ulaganjima organizacijski izdignuli daleko iznad prijašnje razine, baš u svakom segmentu funkcioniranja.

Izgradnja Opus Arene najveći je uspjeh

Dakako da se to moralo odraziti i na rezultatima, pa smo se vratili na pozicije koje ovaj kolektiv sa svojim navijačima definitivno i zaslužuje, uz stalnu prisutnost i na europskoj sceni. Svakako je najveći uspjeh i generalno najvažnija spoznaja da nam je izgrađen novi stadion, prekrasna Opus Arena, uz pripadajući kamp u kojem naši mladi nogometaši u svim kategorijama imaju vrhunske uvjete za rad i svoj igrački razvoj. To je kapitalni projekt koji je kod svih onih koji dolaze na tribine, vidjeli smo već po prvim reakcijama, izazvao nepodijeljeno zadovoljstvo, pa i ushićenje onim što su zatekli na Pampasu jer to nema nitko u Hrvatskoj.

U subotu međusobni ogledi

Uslijed svega, ali i kao znak zahvalnosti za sve što je učinjeno, te kao podsjetnik na zajedničku suradnju koja uspješno traje već 16 godina, Puskás Akadémia će u subotu gostovati u Osijeku, u prijateljskom ogledu koji je na rasporedu od 19 sati. Prethodno će, istoga dana, na pet različitih terena unutar našega kampa biti upriličene i međusobne utakmice mlađih kategorija. Ulaz će za sve gledatelje biti slobodan i prilika je to za novo druženje u našem lijepom nogometnom domu koji je na svim ovosezonskim utakmicama primio veliki broj navijača. NK Osijek im svima zahvaljuje na vjernosti, posebno godišnjim pretplatnicima i članovima, uz poziv da se u subotu ponovno vidimo na najdražem mjestu.