Sportski direktor Bijelo-plavih odgovarao je na brojna novinarska pitanja i pojasnio svoje motive dolaska i način funkcioniranja.

Novi sportski direktor NK Osijek Jose Boto odradio je svoju premijernu konferenciju za novinare na Opus Areni. Pred brojnim predstavnicima medija, Portugalac je strpljivo i konkretno odgovarao na sva pitanja, pojašnjavajući kako je započeo suradnju s Bijelo-plavima i što očekuje tijekom svoga djelovanja u gradu na Dravi.

Hrvatska je poznata po proizvodnji igrača. Stigao sam u zemlju punu nogometnih talenata. Kada mi je predsjednik Sakalj predstavio što želi i kada sam vidio ovakav kompleks koji nisam ni u Šahtaru susreo, odlučio sam doći. Kombinacija talenata u Hrvatskoj, razmišljanja uprave Kluba i vizija njegovih čelnika bile su presudne za moj dolazak ovdje. Eto, recimo, Šahtar je imao dosta novca za dovođenje igrača, ali je zapostavio svoju akademiju, no ipak sam uvjerio predsjednika da pruži priliku mladim igračima, započeo je Boto.

U nogometu se lako naprave pogreške

Među prvim pitanjima bilo je ono o aktivnostima novog sportskog direktora po pitanju eventualnih igračkih pojačanja…

Zimski prijelazni rok je najgori jer ako želite neke igrače morate ih ili pretplatiti ili dovesti one koji su odbačeni od drugih klubova. Vrlo je riskantno dovoditi igrače tijekom zime. U nogometu je lako napraviti pogreške, a ja ih ne želim činiti. Dakle, bit ćemo smireni, sve dobro analizirati i ako treba odlučiti se potom na određene poteze. Neću dovoditi igrače populistički, samo da bi navijači u ovom trenutku bili sretni, a da onda svi za nekoliko mjeseci zajedno plačemo jer „to nije to“.

Koja će Vam biti potencijalna tržišta prilikom skautiranja igrača koji bi bili zanimljivi Bijelo-plavima?

Hrvatska je poput Portugala što se tiče „proizvodnje“ igrača, što znači da će nam domaće tržište biti u fokusu, a tek onda ćemo gledati dalje, možda prema Latinskoj Americi ili Skandinaviji. Moram vidjeti i s našim trenerom s kojim dijelim isti način razmišljanja, što je trenutno, ali i u budućnosti pametno i najbolje za nas.


Želja je imati najjaču akademiju u Hrvatskoj

Potom je Boto pričao o tome da financije ne moraju biti presudne kada je riječ o natjecateljskim dometima, kao i o načinu na koji želi funkcionirati:

Svidjelo mi se što mi je predsjednik Sakalj rekao tijekom naših razgovora. Želim klub koji će imati zacrtan put jer ovaj kompleks i stadion moraju se maksimalno iskoristiti. Naime, čak i kada potrošiš puno novca, nije to jamstvo da ćeš pobijediti i ostvariti svoje ciljeve. Predsjednik me pitao mogu li u Osijeku napraviti najbolju Školu u Hrvatskoj jer nitko drugi nema ovakve uvjete rada. Za mene je to izazov. Imamo cilj, a onog dana kada budem otišao želim zaključiti da sam napravio nešto, što se neće moći urušiti. Dakle, da nam Akademija bude snaga ovog kluba. Moramo kreirati bazu i temelje kako bismo iskoristili potencijal kompleksa koji nam je na raspolaganju.


Nije došao da bi odmah kupovao

Koliko ste toga do sada spoznali o momčadi Osijeka?

Vidio sam momčad, pogledao praktički na TV-u svaku utakmicu, ali mjesec dana nije dovoljno vremena da bih o svemu dao svoj konačan sud. Želim vidjeti mlade igrače i u tomu sam jako dobar: prepoznati one koje ranije netko drugi nije. Ne bih bio korektan da sam došao ovdje i odmah rekao: kupit ćemo ovog ili onog igrača. Gledao sam Osijek, recimo, i protiv Dinama i Hajduka i da budem iskren, nisam primijetio neku veliku razliku. Ona je zapravo u detaljima, no to onda bude i presudno za konačan plasman.

S nekim se igračima pregovara, Čokaj jedan od njih

Član klupske Uprave i direktor Vladimir Čohar odgovorio je na pitanje o proračunu za aktualni prijelazni rok koji zapravo tek treba započeti…


Naravno da imamo proračun. Već mjesec dana smo u kontaktu sa Joseom koji je rekao da se nigdje ne srlja. S nekim igračima se pregovara, nije tajna da je Čokaj jedan od njih. Ako trener ili sportski direktor nešto predlože, dakako da ćemo reagirati. I neki su se novci „oslobodili“ u budžetu, međutim, ono što je sigurno je da ove zime neće biti dolazaka nekih velikih imena, poručio je Čohar.

Uslijedilo je i pitanje direktoru o aktualnom statusu mladog reprezentativca Domagoja Bukvića.

On  je dijete Osijeka i ima ugovor još godinu i pol dana. Dobio je po nama izuzetno kvalitetnu ponudu za produženje za koju se nadamo da će je prihvatiti. Treba znati da je ta ponuda ujedno i konačna s naše strane. Vrlo je korektna, iznad okvira koje se danas mogu ponuditi mladom igraču.