Mladi Englez asistent je sportskom direktoru Joseu Boti, a iskustva ima iz Watforda i Twentea.

Odnedavno u sportskom sektoru NK Osijek radi i mladi Englez Jamie Freeman koji je angažiran kao voditelj skautske službe, a time i najbliži suradnik Josea Bote. Ovo je prilika da nam se ukratko predstavi te da spoznamo kakvi su mu dojmovi i nogometna razmišljanja.

Započeo sam svoju skautsku karijeru u Watfordu. U početku sam bio analitičar za regrutaciju, što se s vremenom integriralo u skauting. Proveo sam više godina u tom klubu, kako u Premier ligi, tako i u Championshipu. Bio sam i u Nizozemskoj, u FC Twente, gdje sam razvio veliko znanje o europskom tržištu, koje obično nije pokriveno unutar Ujedinjenog Kraljevstva, što mi je tada pomoglo razviti  razumijevanje unutar više razina nogometa. U Twenteu sam se na neki način pripremio za povratak u Watford gdje sam potom mogao izraziti ono što sam naučio. Spajanje oba iskustva stavlja me na odlično mjesto za „napad“ na tržište s pozicije NK Osijek, rekao je Freeman.

Kako je došlo do suradnje s Joseom Botom koji je ove zime prihvatio funkciju sportskog direktora Bijelo-plavih?

Putevi su nam se nekako spojili, shvatili smo da dijelimo istu viziju, ideje i poglede na nogomet, pa mi se tako ukazala prilika za rad s Joseom. Obojica vjerujemo u potencijal Škole nogometa te smo brzo shvatili koliku vrijednost ima mladež hrvatskog nogometa, pogotovo u Osijeku. Analizom cijele situacije u NK Osijek, krenuli smo kroz naše mlade igrače razvijati cijelu sportsku priču, a glavni nam je fokus, što se tržišta tiče, upravo Hrvatska. Želimo vidjeti što to nudi HNL, ali i niže lige.

Što je posebno bitno u poslu kojega se prihvatio, dakako respektirajući i resurse i uvjete funkcioniranja koje je ovdje zatekao?

Ono najvažnije u klubu su ljudi koji u njemu rade, cijela struktura koju imamo. Dakako da je, što se samog sportskog dijela tiče, važan i način igre, a ne samo dovođenje novih igrača, također ista vizija koju dijelimo s trenerom Zekićem. Na nama je pronalaziti nove igrače koji se mogu uklopiti u filozofiju kluba i viziju šefa struke. Bitno je istaknuti i uvjete za rad jer je činjenica da naši igrači imaju glavni teren svjetske klase, također i pomoćni, a sve je idealno i za mlađe kategorije. Stoga je za mlade igrače privlačno igrati kod nas i ovdje se razvijati.

A na što će se obratiti najviše pozornosti pri odabiru igrača koje želimo u našu momčad dovesti kao pojačanja?

Oni mlađi kojima težimo moraju imati potencijal i stilom igre se uklapati u viziju trenera. Da, također je vrlo važno imati pobjednički mentalitet na kojem je trenutno možda i najveći fokus. Tržište nas ne brine previše, spomenuti profil igrača može se pronaći i ovdje u Hrvatskoj. Činjenica je da Hrvatska proizvodi velike zvijezde, ne samo u nogometu, nego i u sportu općenito. Velika je to motivacija za Josea i mene. Znali smo da naša Škola ima odlične igrače bez da smo ih vidjeli, ali smo i brzo prepoznali talente kojima nećemo dopustiti da prerano iščeznu. Zaista imamo vrhunsku strukturu koja nam dodatno  pomaže da dovodimo igrače, ali i da naše domaće razvijamo u najboljim uvjetima. Ovdje sam zatekao odličnu skautsku službu, koja nam je pomogla da sve skupa bolje funkcionira. Nije me iznenadila kvaliteta Osijeka, nego je samo nedostajao dio slagalice koji bi klub usmjerio u dobrom pravcu. Govorim, dakako, u kontekstu skautinga. Naše djelovanje nije samo važno u sportskom smislu, već se reflektira i na svakodnevni život, da vrijednosti za koje se zalažemo budu i dio svakodnevice naših igrača. Naglasak je, naravno, na pobjedničkom mentalitetu koji se mora održavati i izvan terena, kada se reflektori ugase.