Naši su igrači, od onih najmlađih do seniora, mogli saznati dosta bitnih stvari o tomu kako sačuvati kožu, a time i zdravlje.

„Trenirajmo sigurni pod suncem“ naziv je predavanja koje na Opus Areni ovih dana slušaju mlađe kategorije Bijelo-plavih, a u srijedu su na red došli i naši seniori. Ovaj projekt realizira Poliklinika Sveti Ante (Zrinjevac 4), a na temu zaštite kože od štetnih UV zračenja i prevencije kožnih karcinoma i melanoma. Pritom je bilo riječi o izbjegavanju nepotrebnog izlaganja suncu, nošenju zaštitne odjeće, primjeni krema sa zaštitnim faktorom i brizi o djeci. Korisne informacije mogli smo čuti i o redovitoj i učestalijoj kontroli madeža, kao i rizičnim čimbenicima koji mogu uvjetovati maligni tumor kože. Pravodobna je reakcija, kao i obično, kod drugih zdravstvenih promjena, i u ovom slučaju najvažnija.

Predavanje je bilo podijeljeno u dvije cijeline. Prvo je bilo sažeto u nazivnik Sunce – dobar, loš, zao, a održala ga je izv.prof.dr.sc Martina Mihalj koja je zajedno sa suprugom Hrvojem, također izvanrednim profesoromi doktorom znanosti, vlasnica Poliklinike Sveti Ante u Osijeku. Druga je cijelina bila vezana uz samu zaštitu kože od sunčeva zračenja, a slušali smo doc.dr.sc. Maju Tolušić-Levak dr. med. i doc.dr.sc. Veru Plužarić dr. med. Kroz pet dana mnogi su igrači NK Osijek, od onih najmlađih do profesionalaca, odslušali bitne stvari koje mogu utjecati na njihovo zdravlje, a u sve su uključeni i roditelji djece koja treniraju na Opus Areni. Na kraju predavanja odrađen je i dermatološki pregled kože svih zainteresiranih među našim nogometašima i članovima stručnog stožera.