Karijeru je počeo u osječkom Hajduku, a nakon povratka iz Partizana, blistao je u dresu Proletera

Jedna od loža osječkog stadiona Gradski vrt nosi naziv Franjo Rupnik. Već i sama ta činjenica svjedoči da je riječ o istinskoj legendi našeg kluba o kojoj se i puno godina nakon svršetka njegove igračke karijere govori s dužnim poštovanjem. Upravo je Frane Rupnik bio jedan od najboljih golgetera osječkog nogometa u njegovoj dugačkoj povijesti, koji je nemilosrdno punio suparničke mreže na svim terenima na kojima je nastupio.

Rođen je 1921. u Osijeku i vrlo mlad je zauzeo mjesto u napadačkom redu nekadašnjeg Hajduka kako se zvao jedan od klubova u našem gradu. U tom je kolektivu proveo razdoblje od 1938. do 1943. godine kada se već sasvim razbuktao Drugi svjetski rat, tijekom kojega je Rupnik imao i kraću epizodu u varaždinskom Zagorcu. Politički moćnici koji su upravljali bivšom državom pobrinuli se se da najbolji igrači s područja nekadašnje Jugoslavije igraju za beogradski Partizan koji je bio vojni i režimski klub i lako je dovodio vrhunske igrače u svoje redove. Među njima je bio i naš Franjo Rupnik, pa je od 1945. do 1947. bio među crno-bijelima, kao i legende poput Glasera, Bobeka, Čajkovskog...

Svih pet pogodaka Borcu!

Potom se sjajni golgeter vratio u Osijek, pristupio Proleteru u kojem je nastavio zabijati golove kao na tekućoj vrpci. Posebno se pamte njegovi nastupi u kvalifkacijama za ulazak u Prvu saveznu ligu koju su Osječani premijerno dosegnuli 1953. Tada je u odlučujućem susretu protiv banjalučkog Borca, kojega je Proleter svladao s uvjerljivih 5:0, Rupnik postigao svih pet pogodaka!

Rupnik je tijekom igračke karijere šest puta nastupio za reprezentaciju Jugoslavije, a debitirao je 1946. u Beogradu protiv bivše Čehoslovačke, a posljednji nastup za državnu vrstu imao je 1950. u istom gradu kada je sudjelovao u pobjedi nad Norvežanima i jednim svojim pogotkom.

Nakon što je objesio kopačke o klin, Franjo Rupnik je kraće vrijeme obnašao i trenersku funkciju u najboljem osječkom klubu, a jedno je vrijeme proveo i u donjogradskoj Olimpiji. Preminuo je 2000. u svom Osijeku, u 79. godini života.