Tada je NK Proleter konačno uspio izboriti prvoligaški status u bivšoj Jugoslaviji nakon uspješno odrađenih kvalifikacija

Nekada su osječki nogometaši bili pravi rekorderi na prostorima bivše državne zajednice kada je riječ o odigranim kvalifikacijama za ulazak u tadašnju Prvu saveznu ligu. Vrlo često su se pritom ljubitelji nogometa u gradu na Dravi razočarali njihovim ishodom, a prvi puta je nakon Drugog svjetskog rata nekadašnji NK Proleter dosegnuo elitni razred 1953. godine. Proleter je prethodno osvojio prvo mjesto u Hrvatsko-Slovenskoj ligi ispred Odreda i Šibenika, da bi potom započeo put prema prvoligaškom društvu.

 Fenomenalni Franjo Rupnik!

Doduše, oba je puta izgubio od slovenskog Odreda (2:3 i 1:0), s Borcem igrao neriješeno u Banjaluci (1:1) uz pobjedu „Kraj Drave“ (5:0). Tada je maestralnu utakmicu odigrao legendarni Franjo Rupnik koji je postigao svih pet pogodaka o čemu se još danima pričalo i pisalo! Prvoligaški status izborili su: Tretinjak, Malčić, Majer, Feld, Medić, Pintarić, Bestvina, Kasa, Rupnik, Vekić, Šestak, Brnjevarac, Šalaja, Drača, Jocić, Brkić, Kockar, Orešković, Flačer i Bato.