Na više od 50 lokacija ispisani su i oslikani zidovi s motivima NK Osijeka, grada, Slavonije i domovine Hrvatske

Jedna od značajnih aktivnosti osječkih navijača okupljenih u udruzi Kohorta je oslikavanje murala i grafita na onim mjestima na kojima je to ne samo atraktivno, nego i dopušteno. Kohortaši su s time započeli 2005. godine, ponajprije zahvaljujući Petru Živkoviću i Zsoltu Vačori koji su potom animirali i ostale da im se pridruže u organiziranom uljepšavanju nekih napuštenih ili derutnih objekata, odnosno zidova u našem gradu.

"Prihvatilo je to i ondašnje vodstvo Kohorte, a kasnije se to pretvorilo i u suradnju s Gradom. Nastao je projekt pod nazivom „Uljepšajmo grad“, a gradska je uprava pritom pomagala navijačima u nabavci materijala, ali prvenstveno u legalizaciji određenih lokacija koje su se pokazale pogodnima za grafite i murale. Grad to čini i sada, na naše zadovoljstvo", rekao je Vačora.

Danas je tih uradaka na više od 50 mjesta u Osijeku te u nekim prigradskim naseljima, pa i šire. Redovito su to motivi NK Osijeka, Kohorte, našeg grada i Slavonije kao i domovine Hrvatske.

"Obnovili smo dosta toga u onom smislu da je nešto ruševno i ružno postalo lijepo i uređeno. Vjerujem da se ono što radimo mnogima sviđa, a siguran sam da nikome ne smeta. U tome se očituje lokal-patriotizam, oni koji vole ovaj grad i osjećaju pripadnost prema njemu vrlo pozitivno komentiraju ono što smo napravili proteklih godina."

Želja je osnovati posebnu udrugu

Zsolt i Petar i dalje su vrlo aktivni, sve je sada izdignuto na višu razinu, pa je postalo dijelom osječke urbane subkulture.

"Imali smo i Air 21 Jam festival u travnju ove godine na Srednjoškolskom igralištu, kada smo bili aktivni na oslikavanju fasade zgrade Elektrometalske i prometne škole. Želja nam je osnovati posebnu udrugu koja bi baš okupljala grafitere u Slavoniji. Tako bismo dodatno pojačali tu scenu."

Što se aktualnih grafita tiče, posljednji je „osvanuo“ na Uskim njivama, uz Južnu osječku obilaznicu gdje je ispisano „Pokrenimo grad – lega moj“.

"To smo posvetili predstojećoj 70. obljetnici osnutka Nogometnog kluba Osijek koju ćemo proslaviti iduće godine. Planiramo ukrasiti još neka mjesta u gradu, a što se tiče tog dijela navijačkog aktivizma, mogu reći da itekako držimo korak s vodećim navijačkim skupinama u Hrvatskoj", naglasio je Vačora.