NK Osijek je dugo živio i radio u potpunoj neizvjesnosti, pritisnut dugovima, a sada je i stabilan i uspješan.  

Pri kraju je još jedna uspješna kalendarska godina u kojoj su naši Bijelo-plavi priuštili puno zadovoljstva i veselja svojim navijačima. A još nam je svima u sjećanju sve ono što se u Klubu i oko njega događalo prije dvije godine, odnosno krajem 2015. Tada je, početkom jeseni, postalo jasno da za NK Osijek slijede ključni dani za njegovu opstojnost, a upitnika je bilo napretek.

Tražio se izlaz iz višegodišnjeg vakuuma jer se naprosto došlo „do zida“. Prvo je zanimanje za većinskim vlasništvom u Nogometnom klubu Osijek iskazala Prva Hrvatska pivovara, ali su se navijači, konkretnije Kohorta, pobunili protiv takve inicijative. Odlučili su bojkotirati i dolazak na utakmice, što ni vlasnika osječke Pivovare Ivana Komaka nije ostavilo ravnodušnim. Uslijed takvih okolnosti i nije bilo posebno iznenađenje što je Komak odustao od kupovine većinskog paketa dionica,  pa je taj pokušaj neslavno završio.

Nijemci su bili tek medijska priča

Situacija je postajala sve kompliciranija i neizvjesnija, a Grad se, na inicijativu gradonačelnika Ivana Vrkića, ozbiljno uključio u traženje odgovarajućeg rješenja gorućeg problema. U jesen iste godine pričalo se o tomu kako njemački investitori, konkretno grupacija HFK, želi doći do vlasničkog udjela u Gradskom vrtu. Nijemci su, za početak, najavili kupovinu 29 posto udjela najavljujući inicijalno preko nogometnog menadžera Mirsada Kerića, koji je tada imao čudnu i nikada do kraja rasvijetljenu ulogu u Gradskom vrtu, da su zainteresirani doći i do 75 posto vlasništva.

No, mnogima je bilo čudno da se baš ništa konkretno nije događalo iako su vjerovnici Gradske banke d.d. u stečaju pristali na prodaju njihovog paketa dionica. Ubrzo se pokazalo da od dolaska njemačkog investitora neće biti ništa jer svoju ponudu nikada nisu javno ni prezentirali, a istekao im je i predviđeni rok za uplatu novca za  potencijalni vlasnički udjel. Bez ikakvog objašnjenja HFK je odustao od (od početka upitne) namjere da preuzme upravljačka prava u našem prvoligašu. Pokazalo se da su Nijemci, ipak, bili tek medijska priča bez realnih osnova.

Nije bilo vremena za čekanje

Vrijeme je neumitno isticalo i gradonačelnik Vrkić nije više imao vremena za čekanje, budući da je stečaj opasno prijetio. Stoga je pred gradske vijećnike izašao s prijedlogom da se dionice Kluba u vlasništvu Grada i tvrtke Vodovod prodaju u simboličnom iznosu za jednu kunu, svjestan situacije u kojoj se nalazi najveći sportski brand Slavonije i Baranje. Kao uvjet potencijalnom budućem vlasniku je postavljena obveza promtnog rješavanja dugova u predstečajnoj nagodbi koja više nije trpila odgode u ispunjavanju preuzetih obveza.

Srećom, u to kaotično vrijeme, kada su i navijači bili sve zabrinutiji za sudbinu svoga NK Osijeka, pojavio se naš sugrađanin Ivan Meštrović koji već godinama svoje poslove veže uz boravak i rad u inozemstvu. Pritom je bilo bitno i njegovo sudjelovanje u radu Izvršnog odbora nekih bivših klupskih uprava, a prvenstveno želja, volja i odlučnost da pomogne u spašavanju posrnulog sportskog kolektiva, u vrijeme kada je malo tko vidio svjetlo na kraju tunela…

Meštrovićeva misija spašavanja

Meštrović je svoj projekt predstavio poslovnom partneru i prijatelju, mađarskom poduzetniku Lorincu Meszarosu i ozbiljno ga zainteresirao, u konačnici i uvjerio da zajednički uđu u projekt konsolidacije i uzdizanja Nogometnog kluba Osijek u svakom segmentu njegova djelovanja. Uslijedilo je pismo namjere Gradu, a na sjednici Gradskog vijeća u siječnju 2016. jednoglasno je prihvaćena ponuda budućih klupskih vlasnika za kupovinu dionica, kao jedinih ponuditelja. Javnim potpisivanjem Ugovora o prijenosu vlasništva nad NK Osijek s Gradom i Gradskom bankom d.d. u stečaju, Meszaros i Meštrović 12. veljače prošle godine preuzeli su većinsko vlasništvo osječke sportske institucije.

Odmah se krenulo u rješavanje svih dugova, arbitražnih sporova i svega onoga što je opterećivalo normalan rad Kluba koji je vrlo brzo dobio sasvim novu dimenziju, prijeko potrebnu organizacijsku i logističku stabilnost i krupnim koracima krenuo naprijed. Od prijetećeg stečaja se u vrlo kratkom vremenu došlo do potpunog preobražaja. Naš je kolektiv postao primjer uspješnog poslovanja, privukao je i jake sponzore izvan hrvatskih granica, projekt „Pokrenimo grad“ je u potpunosti zaživio, a Osijek je ponovno ucrtan na nogometnu kartu Europe…