Novak u redovima bijelo-plavih vjeruje kako Osijek uz navijačku potporu može biti bolji od Rijeke u Gradskom vrtu.

Otkako je iz Širokog Brijega stigao u Gradski vrt, 26-godišnji stoper Neven Laštro čvrsto je ugrabio svoje mjesto na stoperskoj poziciji i jedan je od najstandardnijih osječkih prvotimaca. Nije mu puno trebalo da se privikne na novu sredinu, naprotiv, već od prvog dana po dolasku na pripreme u Novigrad naznačio je da bi se mogao brzo uklopiti i na terenu, kao i izvan njega.

- Ipak bih rekao da sam još u nekoj fazi prilagodbe. Doduše, uglavnom sam zadovoljan svojim igrama, iako je vjerojatno moglo biti i bolje. Nadam se i da hoće, kako vrijeme bude odmicalo, započeo je Laštro naš jučerašnji razgovor, dan uoči susreta s Rijekom.

Žao mu je, kako je rekao, izgubljenih bodova u ogledima s Hajdukom i Istrom, smatrajući da Osijek nikako nije zaslužio nulu u tih 180 minuta:

- Splićane smo nadigrali, ali nas je preskupo stajala jedna pogreška iz koje smo primili pogodak, dok našu dominaciju nismo uspjeli iskoristiti. U Puli smo trebali uzeti bod, ali je protivnik sretno stigao do pobjede i stigao nas na tablici. Sada moramo izgubljeno pokušati nadomjestiti protiv jačih protivnika.

A Rijeka je u krugu onih najjačih. U Gradskom vrtu će sigurno željeti pobijediti, ali iste ambicije imaju i bijelo-plavi...

- Naravno, igramo na domaćem terenu i zapravo nam je svejedno tko nam dolazi u goste. Rekao bih da protiv jačih igramo bolje. Bit će to, na neki način, ispit zrelosti za našu momčad, vidjet će se gdje smo i koliko vrijedimo. Znamo kvalitetu Riječana, zaista izgledaju dobro, ali nije to baš tolika razlika u kvaliteti kao što bi se dalo zaključiti na osnovu bodovnog učinka, našeg i njihovog.

Kako se suprostaviti vicepravaku i drugoplasiranom sastavu HNL-a?
- Hrabro i s vjerom da možemo biti bolji. Nekada je lakše igrati protiv objektivno kvalitetnijeg suparnika koji će sigurno biti napadački orijentiran. Moramo se boriti za svaku loptu, na svakom dijelu terena i strpljivo čekati svoje šanse, a njih će sigurno biti.

Jasno je Nevenu da neće biti nimalo jednostavno zaustaviti raspucane riječke napadače...
- Vidim da su Hristov i Balaj neugodni za čuvanje. Bugarin djeluje raznovrsno u šesnaestercu i izvan njega, dok je Albanac stalna opasnost, budući da puca iz svih pozicija, a nije mu se teško ni „potući“ za loptu.

Ima li Osijek uopće nekih prednosti uoči ove utakmice?
- To bi morao biti naš domaći teren i navijačka potpora koja neće izostati. Kohorta nas je nosila u susretima s Dinamom i Hajdukom, moramo im se i opet odužiti dobrom igrom, nadam se i pobjedom. Što se motiva tiče, o njemu je glupo i govoriti. Podrazumijeva se da smo maksimalno motivirani i željni uspjeha jer znamo kakva nam je trenutna pozicija.

Borba za opstanak u Ligi mogla bi ponovno biti vrlo neizvjesna do samoga kraja, pa je svaki bod itekako važan, ističe Laštro:
- Onaj tko u kontinuitetu bude igrao bolje, taj će lakše doći do cilja. Povremeni bljeskovi ipak nisu dovoljni, treba nanizati nekoliko uspješnih nastupa kao što smo mi to uspjeli u prve tri utakmice pod vodstvom trenera Šuška. Sada ćemo to opet morati ponoviti. Nema ništa od priče kako smo bolji od nekih drugih, ako to ne dokazujemo iz kola u kolo. Apsolutno moramo vjerovati u sebe, ali i znati da se bodovi ne smiju olako gubiti, posebno protiv onih koji su nam izravnik konkurenti.