Nekad istaknuti nogometaši, potom i uspješni treneri na klupama klubova koji su se u Europi susretali s Bijelo-plavima…

Ovo je naša nova rubrika - Mihipedia. Kao novinar koji je uz NK Osijek praktički svakodnevno već više od 20 godina dotaknut ću se brojnih zanimljivosti i mnogih stvari koje se tiču našeg Kluba ili su s njim na bilo koji način povezane.

Zanimljiv je niz nogometnih stručnjaka koji su vodili momčadi s kojima je NK Osijek igrao u svojim europskim nastupima, počevši od 1995., pa sve do sada. Izdvojili smo njih devetoricu jer su nekada bili istaknuti nogometaši, a mnogi među njima su postali i uspješni treneri.

Krenuli smo kronološkim redoslijedom, od Haana koji je 1998. bio na klupi Anderlechta protiv Bijelo-plavih, preko Redknappa (1999. West Ham), Hareidea (2000. Brondby), Jarolima (2000. Slavia), Santosa (2001. AEK), Babbela (2017. Luzern), Cocua (2017. PSV), Finka (2017. Austria) do Gerrarda koji nam upravo stiže s Rangersom…

Arie Haan je igrao za Ajax, Anderlecht, Standard i PSV, a dugo vremena i za nizozemsku reprezentaciju. Sudjelovao je u Ajaxovu osvajanju tri uzastopna trijumfa u Europskom kupu, a u svojoj biografiji ima i osvojeni Interkontinentalni kup ’92. te europski Superkup '73. Igrajući za Anderlecht okitio se naslovima u Kupu pobjednika kupova Europe u dva navrata, dok je sa Standardom dvaput bio prvak Belgije. Kasnije je kao trener s Anderlechtom bio državni prvak, a Stuttgart je vodio do finala Kupa UEFA.

Harry Redknapp zaigrao je 149 puta za engleski West Ham, a puno je veći trag ostavio u trenerskoj, nego u igračkoj karijeri. Kao menadžer Tottenhama proglašen je najboljim trenerom Premier lige u sezoni 2009/2010. Godinu dana kasnije Spurse je uveo u Ligu prvaka, kada su u momčadi bili Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Niko Kranjčar. Ovog posljednjeg je dovodio čak u tri svoje momčadi, a poznat je da iznimno voli i cijeni hrvatske nogometaše. Osim West Hama, Redknapp je vodio i Portsmouth s kojim je osvojo FA Cup, Southampton, QPR…

Age Hareide bio je na klupi selekcije Danske na proteklom Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. To znači da je vodio Dance i u osmini finala s Hrvatskom, kada je naša reprezentacija prošla na „penale“. Ovaj je Norvežanin za svoju zemlju nastupio točno 50 puta i postigao pet golova, a u igračkoj karijeri najveći mu je klub bio Manchester City. Jedini je trener koji je uspio osvojiti nacionalne prvenstva u tri skandinavske zemlje – Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Karel Jarolim bio je svojedobno jedan od najboljih igrača praške Slavije za koju je skupio 275 nastupa, a participirao je i u momčadi koja je osvojila naslov prvaka Češke, što mu je prethodno uspjelo i u Dukli. Kao trener je dvaput prigrabio titulu sa Slavijom, u Slovačkoj je sa Slovanom također bio prvak države, a u Aziji je osvojio Kup kralja s Al-Ahlijem iz Suadijske Arabije i tamo ga smatraju jednim od najboljih trenera u klupskoj povijesti. Od 2016. je još uvijek aktualni izbornik A reprezentacije Češke.

Fernando Santos slavni je portugalski trener igračku karijeru morao prekinuti već u 21. godine zbog teže ozljede. Doktorski trenerski uradak svakako mu je osvajanje naslova europskog prvaka s reprezentacijom Portugala u ljeto 2016. u Francuskoj. S Portom je osvojio klupski naslov i nacionalni kup, a trofej ima i s grčkim AEK-om kojega je vodio protiv Osijeka. Trenirao je više hrvatskih nogometaša: Silvija Marića u Portu, Roberta Jarnija, Gorana Vlaovića i Danijela Šarića u Panathinaikosu te Darija Krešića u PAOK-u. Bio je i na klupi Benfice, a prije Portugala vodio je nacionalnu selekciju Grčke.

Marcus Babbel je tijekom igračke karijere osvojio čak 15 trofeja nastupajući za velikane kao što su Bayern, Hamburg SV,  Liverpool i Stuttgart. S Bayernom je bio finalist Lige prvaka 1998/99, osvojio je Kup UEFA (1995/96) uz tri titule u Bundesligi, a s Redsima je slavio u finalu Kupa UEFA (2000/2001) i u UEFA Super Cupu. Prvak Njemačke bio je i sa Stuttgartom, dok je nastupajući za njemačku nacionalnu vrstu bio prvak Europe 1996. godine na kontinentalnoj smotri u Engleskoj. Za Elf je skupio 51 službeni nastup.

Phillip Cocu je jedan od legendi slavne Barcelone za koju je zabilježio čak 292 nastupa i osvojio La Ligu, dok je s PSV-om igrao u polufinalu Lige prvaka. Za reprezentaciju Nizozemske nastupio je na tri europska i dva svjetska prvenstva. Pritom je upisao 101 utakmicu u dresu s državnim grbom. Bio je sjajan igrač u proslavljenoj generaciji Nizozemaca, a kao trener je s PSV-om osvojio tri naslova prvaka. Titulu je uzeo i na kraju prošle sezone u kojoj je ispao od Osijeka u trećem kvalifikacijskom krugu Europske lige.

Thorsten Fink je igrao za Bayern Munchen punih sedam sezona u Bundesligi, pritom je četiri puta osvajao naslov prvaka Njemačke, a bio je u momčadi koja je u sezoni 2000/2001 izborila naslov prvaka Europe. Zabilježio je 150 službenih nastupa za jedan od najboljih europskih klubova. Kao trener je osvojio Kup Švicarske s Baselom, a još je vodio Ingolstadt, Hamburg SV, ciparski Apoel, dok je klupu bečke Austrije nedavno zamijenio onom švicarskog Grasshopersa.

Steven Gerrard je odigrao gotovo nestvarne 504 utakmice za Liverpool i među najvećim je klupskim legendama! Svojedobno je proglašen i najboljim igračem Premier lige, a može se pohvaliti naslovom europskog prvaka s Redsima 2005. godine kada je u spektakularnom finalu protiv Milana bio i strijelac. Sudjelovao je i u osvajanju Kupa UEFA (2001.), a ima i dva osvojena europska Superkupa. Čak 14 godina bio je engleski reprezentativac, a dres „Gordi Albiona“ odjenuo je 114 puta. Uistino veliko nogometno ime koje nam stiže u Gradski vrt.

Napisao: Mario Mihić