Kleinheisler nije prvi Mađar koji u HNL-u nastupa za Bijelo-plave, a o jednom prije njega se također dosta pričalo…

Nestrpljivo iščekujući povratak Laszla Kleinheislera u momčad Osijeka, prisjećam se još nekih Mađara koji su prije njega igrali u našem Klubu otkako je HNL-a. Znalo je oko njih biti zanimljivih priča, posebice oko Pala Fischera koji je također uz veliku medijsku pompu stigao u Gradski vrt u ljeto 1997. godine. Tada 31-godišnji „Palika“ imao je vrlo zanimljive reference da ga se u to vrijeme dovede u Osijek. Svojedobno je igrajući za Ferencvaros bio najbolji strijelac mađarske lige, a ono što je bilo najintrigantnije, u sezoni 1989/90 zabijao je i u slavnom Ajaxu…

U 13 nastupa 5 golova

Na prvi pogled bivši reprezentativac Mađarske nije baš izgledao kao mladić, pa ni kao opasni centarfor, ali se pokazao u dosta dobrom svjetlu. Potpisao je dobar ugovor i stavio na raspolaganje treneru Milanu Đuričiću, poznatom po spartanskom načinu vođenja momčadi. Treninzi su bili naporni i iscrpljujući, što je brzo osjetio i novi vođa napada koji je u Gradski vrt stigao praktički s godišnjeg odmora. No, kada mu je lopta bila u nogama ili pak dolazila na čelo, vidjelo se zašto je nekada bio rasni strijelac koji se iskazao i među nizozemskim „Kopljanicima“. U 13 odigranih utakmica za Osijek uspio je postići 5 golova što nije bio loš učinak. Zabijao je, primjerice, Croatiji i Rijeci, no ozljeda ga je na duže vrijeme odvojila od terena, što je uvjetovalo rastanak po svršetku sezone.

Britki Radics ostao tri sezone

Uz njega je u toj natjecateljskoj godini za Osijek igrao i njegov sunarodnjak Zsolt Mariasi, defanzivni veznjak koji nije dobio puno prigoda da se značajnije nametne. Zabilježio je četiri nastupa, tako da zapravo i nismo mogli procijeniti kakav je „kalibar“. Kasnije smo, od 2001. do 2004., u svojim redovima imali Zsolta Radicsa, vrlo britkog desnog braniča koji se uspio duže vrijeme zadržati među Bijelo-plavima. Odigrao je 67 utakmica uz puno žutih kartona, iako je izvan terena djelovao baš mirno, čak i previše sramežljivo. I da se na kraju još nakratko vratim na početak ovoga teksta. „Laci“ Kleinheisler je brzo postao miljenik navijača, a Osječani s njim i bez njega u momčadi definitivno nisu isti. I zato mu se nadamo već u subotu, u Kranjčevićevoj.

Piše: Mario Mihić