U prethodnih 28 državnih prvenstava 14 puta je Osijek pobjeđivao u prvom kolu, a dvaput je to bilo i protiv Slaven Belupa.

Dočekali smo početak nove sezone, tako da će i navijači opet doći na svoje. Od prvih utakmica u pravilu svi skupa puno očekujemo jer je poznata i ona stara narodna „ako se po jutru dan poznaje…“ U tom kontekstu doživljavamo i sve premijere, pa tako i predstojeću sa Slaven Belupom. U ovoj Mihipedijii pozabavit ću se dosadašnjim otvaranjima državnih prvenstva, dakako iz kuta osječkog prvoligaša. Za početak ću konstatirati kako smo u prethodnih 28 sezona u HNL-u u prvim susretima 14 puta osvojili sva tri boda, devet takvih ogleda je završilo neriješenim rezultatom dok je u pet navrata suparnik bio uspješniji.

Kod kuće samo jedan poraz

U Gradskom vrtu poraženi smo samo jednom i to 2014. u dvoboju s Lokomotivom koja je uvjerljivo slavila sa 4:1. Najbolje otvaranje ligaškog natjecanja imali smo u ljeto 1995., kada nam je protivnik bila sisačka Segesta koju je Osijek svladao sa 4:0. Taj je susret odigran u Požegi, nekoliko tjedana nakon vojno-redarstvene akcije „Oluja“, a posebno se iskazao trostruki strijelac Igor Pamić. Kada je riječ o „Farmaceutima“, s njima smo u dva navrata otvarali Prvenstvo. Prvi puta je to bilo u sezoni 2004/05 kada smo u Koprivnici slavili s 2:1. Strijelci su bili Stjepan Jukić i Karlo Primorac, a trener Stjepan Čordaš je na teren izveo postavu: M. Skender, V. Babić, R. Grnja (Nađ), T. Mikulić, Gusić, Milardović, Tokić, Vratović (D. Prijić), Ostopanj, Primorac i Jukić (O. Vurdelja).

Pet pobjeda rezultatom 1:0

Tri godine kasnije opet su se sastali Osječani i Koprivničani u samoj uvertiri sezone. Tada se igralo u gradu na Dravi, uz još jednu pobjedu naše momčadi i to s minimalnih 1:0. Pogodak je postigao Valentin Babić iz kaznenog udarca. Za Osijek su igrali: M. Skender, Lopes, I. Smoje, V. Babić, D. Vida, Lončarević, Šolić (Dinjar), A. Vitaić (Todorčev), Pavličić, Jukić i Primorac. Kormilar je u to vrijeme bio Ilija Lončarević. Najviše pogodaka na jednoj premijeri, u kojoj su igrali Bijelo-plavi, bilo je 2.000. godine. Ugostili smo Zagreb, a od sedam postignutih golova četiri puta je lopta završila u gostujućoj mreži, triput u domaćoj uz čak tri crvena kartona. Za one koji vole i vode statistiku dodat ćemo kako je osječka momčad pet puta na otvaranju sezone pobjeđivala s 1:0, dok je u sedam utakmica bilo neriješeno 1:1 što je dosad i najčešći rezultat iz prvog kola. U petak navečer žarko želimo našu 15. pobjedu u HNL-ovim premijerama, kako bismo uhvatili pravi zalet i najavili još jednu uspješnu sezonu.

Napisao: Mario Mihić