Puno je nogometaša Osijeka svoje prve službene nastupe u bijelo-plavom dresu okrunilo i pogađanjem suparničkih mreža...

Pogodak Antonija Mancea u njegovom debitantskom nastupu za NK Osijek ponukao me da se prisjetim brojnih drugih bivših i sadašnjih igrača Osijeka koji su također bili strijelci u svojim prvim službenim utakmicama u momčadi našeg prvoligaša. Uistinu ih ima dosta, a nekoga ću u nastavku ove priče vjerojatno (nenamjerno, dakako) i preskočiti jer treba dosta vremena i pozornosti da bi se kompletirala cjelovita lista. Izdvojio sam, dakle, dvadesetoricu nogometaša koji su imali tu sreću i zadovoljstvo zatresti suparničku mrežu u susretima koji su im bili premijerni u osječkim redovima, kada je riječ o državnom prvenstvu u HNL-u.

Pamić je imao najbolji debi!

Listu predvodi legendarni Bakir Beširević koji je za Osječane debitirao protiv Šibenika u kolovozu 1992. godine i odmah se upisao u strijelce za domaću pobjedu od 2:0. Onaj drugi gol tada je zabio Tomislav Rukavina, također debitant, što mu je ujedno bio i jedini u bijelo-plavom dresu. Vrlo zanimljivu situaciju imali smo u ljeto 1995.,kada je Osijek, silom prilika, ugostio Segestu u Požegi i slavio s uvjerljivih 4:0. Debitirao je Igor Pamić i to na kakav način! Postigao je tri gola i odmah postao ljubimac navijača, a tada je prvi susret za našu momčad odigrao i Rumunj Lucian Popescu. On je također zatresao suparničku mrežu, pa smo taj napadački tandem najčešće gledali u to vrijeme. Godinu dana kasnije Vinkovčanin Goran Meštrović je svoj premijerni nastup obilježio pogotkom u Slavonskom Brodu, gdje je svladana Marsonia s uvjerljivih 3:0. S Brođanima je, tijekom 1997., debitirao i Vlatko Glavaš. Opet je Osijek osvojio bodove (2:1), a internacionalac iz BiH našao se među strijelcima.

Vitaić i Kvržić odlučivali pobjednika

U sezoni 1998/99 to je zadovoljstvo imao Stanko Bubalo. Igrali smo u zadarskim Stanovima, rezultat je bio 1:1, a uvijek nasmijani Hercegovac iz Turčinovića je svladao domaćeg vratara za izjednačenje. Pamtim da je isto učinio i Ante Vitaić i to u ogledu sa Zagrebom u Gradskom vrtu. Baš je on odlučio pobjednika (1:0) u listopadu 2005. Nadalje, Zoran Kvržić je svoju premijeru u našem klubu imao u kolovozu 2010. kada je u Puli ušao s klupe i u 89. minuti eurogolom donio Osječanima pobjedu od 2:1. Iste sezone, samo u studenome, debi je imao Dino Špehar u dvoboju protiv Slaven Belupa. Igralo se na našem terenu, rezultat je bio neriješen 1:1, a upravo je sin nekad proslavljenog nogometaša Osijeka postigao pogodak za domaćina nakon što je dobio priliku u drugom poluvremenu. U Zaprešiću je 2012. prvu službenu utakmicu odigrao Josip Mišić. Bio je pričuva do 14. minute kada je zamijenio Pušića, a zabio je jedan od tri osječka gola za konačnih 0:3.

Čak četvorica zabila Hajduku!

Stoper Matej Jonjić uspješno je igrao za našeg prvoligaša, a debitirao je u veljači 2014., pogotkom u gostima kod Zadra koji nam nije bio dovoljan za povoljan ishod (3:1). Debitant s postignutim golom bio je i Bugarin Daniel Peev. Igralo se protiv Slaven Belupa, uz pobjedu domaćina od 2:1. Naš aktualni prvotimac Mihael Žaper je svoju premijeru imao u svibnju 2016. s Interom u Zaprešiću. Zaigrao je u drugih 45 minuta i svladao suparničkog vratara, a konačan rezultat je bio 4:2 za Žuto-plave. Strijelac je u prvom nastupu za Bijelo-plave bio i Muzafer Ejupi. Bilo je to u kolovozu 2016. kada je u gradu na Dravi gostovao Hajduk (1:1). Splićanima je u Gradskom vrtu zabio i Haris Hajradinović kada nam je došao iz Norveške u rujnu 2017., a rezultat je bio 2:1 za Osijek. S Hajdukom je debitirao i Brazilac Gutieri Tomelin. Osječani su prošloga ljeta slavili s uvjerljivih 4:1, uz napomenu da je tada prvi prvenstveni susret u našoj momčadi odigrao i Nigerijac Ezekiel Henty. Pamte se njegove „škarice“ i to mu je bio premijerni zgoditak za Bijelo-plave.

I Abazaj se odmah upisao među strijelce

Premijeru uz pogodak imao je i Albanac Kristal Abazaj nakon što nam je stigao na posudbu u zimu ove godine. Ušao je s klupe u veljači protiv Istre 1961 na domaćem terenu i zatresao mrežu za konačnih 1:0. To mu je bio i jedini gol u dresu Osijeka u protekloj polusezoni. I na kraju se vraćam Antoniju Manceu, ovoljetnom pojačanju u osječkom napadu. U 43. minuti startnog ogleda sa Slaven Belupom matirao je protivničkog vratara i nadamo se započeo svoju golgetersku seriju u redovima Nogometnog kluba Osijek.

Napisao: Mario Mihić