Osječani su s nekadašnjim Varteksom, odnosno kasnije Varaždinom odigrali puno zanimljivih dvoboja.

Vrlo zanimljive oglede znali su u prošlosti odigrati nogometaši Osijeka i prvoligaš iz Varaždina. Doduše, treba odmah u startu razlučiti da nekadašnji Varteks i današnji Varaždin nisu isti klubovi, niti je aktualni pravni sljednik nekadašnjih „Bumbara“. No, rado ću se u ovoj Mihipediji prisjetiti najuvjerljivijih pobjeda iz onog razdoblja kada smo igrali s Varteksom, a ukupno je bilo 56 međusobnih dvoboja. Pritom su Osječani slavili 28 puta, 11 utakmica je završilo neriješenim rezultatom, dok su Varaždinci ostvarili 17 pobjeda.

Prisjećanje na najuvjerljivije pobjede

U tri navrata Bijelo-plavi su svoga protivnika u Gradskom vrtu svladali rezultatom 4:1. Prvi puta je to bilo 2001. godine, uz golove M. Vuke, Ergovića, Mitua i Zrilića. Osijek je tada igrao u sastavu: Balić, Vuica, Neretljak, Gašpar, Prišć, Ergović, R. Grnja (’87. Brkić), D. Knežević (’59. Balatinac), Beširević, M. Vuka (’46. Zrilić) i Mitu. Tri godine kasnije igrali smo s Varteksom u nekadašnjoj Ligi za prvaka, ponovno uz četiri postignuta i jedan primljeni pogodak. Suparničku mrežu dvaput je zatresao R. Špehar, dok su po jednom strijelci bili Balatinac i Ljubojević. Za našeg prvoligaša u tom dvoboju su nastupili: Skender, V. Babić, Radics (’26. Grnja), Milardović, Božinovski, Brkić (’83. Dinjar), Balatinac, D. Pranjić, R. Špehar, Vukoja (’87. K. Knežević) i Ljubojević.

Vuica zabilježio najviše nastupa

Treći puta 4:1 bilo je 2007., kada su pogotke postigli Jukić, J. Knežević, Pavličić i Lopes kojemu je to ujedno bio i jedini gol u dresu Osijeka. Sastav je izgledao ovako: Skender, Vuica, Lopes, I. Smoje, V. Babić, J. Pranjić, Vida (’78. Milardović), Pavličić, J. Knežević (’72. Šolić), Jukić, Primorac (’67. A. Vitaić). Zanimljivo mi je istaknuti da je najviše nastupa protiv Varaždinca u HNL-u skupio Damir Vuica (25), najučinkovitiji je što se pogodaka tiče bio Goran Ljubojević (7) dok je najviše utakmica s osječke klupe vodio Stanko Mršić (7). U nedjelju nam dolazi Varaždin koji je novi prvoligaš i još nije odmjerio snage s Osječanima. Trener mu je naš bivši igrač Borimir Perković koji je u Gradskom vrtu proveo dvije sezone ('97/’98 i '98/’99). Pritom je skupio 45 službenih nastupa uz 15 golova i ostavio prilično dobar dojam.

Napisao: Mario Mihić