Bijelo-plavi su pobijedili bečku Austriju, ali im jedan pogodak ipak nije bio dovoljan za potpuni trijumf...

Komentirali su nogometaši Osijeka po svršetku susreta na NV-Areni da u grupnoj fazi Europske lige neće igrati bolja momčad od naše, što je sukus svih razmišljanja nakon dvostrukog ogleda s bečkom Austrijom koja nastavlja natjecanje. Pokazalo se to i u četvrtak navečer u St. Poeltenu, u sjajnoj navijačkoj atmosferi koju ćemo još dugo pamtiti. Osječani su najavljivali da mogu do pobjede, svoj su optimizam očito gradili na realnim temeljima, što je pokazao i rezultat uzvratnog dvoboja. Bijelo-plavi su svladali svoga protivnika, ali nisu slavili jer im je nedostajao još jedan pogodak za veliki trijumf koji bi ih lansirao u nogometnu orbitu.

Šteta, tako je malo nedostajalo i o tomu će se također dugo pričati među svima onima kojima je Osijek u srcu. Prisjetit ćemo se još puno puta, kao i Gabrijel Boban, njegove šanse nakon postignutog pogotka koji je gostima omogućio veliku nadu da bi mogli šokirati Austrijance. „Zicer“ je, nažalost, ostao neiskorišten, pa se strijelac jedinog pogotka nije pretvorio u junaka koji bi ušao u povijest našeg prvoligaša.

Optimizam je imao podlogu

Ne možemo biti sretni jer je došao kraj jedne uistinu jako lijepe europske priče, ali nas obuzima osjećaj ponosa. Osječani su u svom osmom ovosezonskom nastupu u kvalifikacijama EL ostvarili i šestu pobjedu što je učinak za svaku pohvalu. Osim toga, jedini su od hrvatskih predstavnika u posljednjem pretkolu (računajući i Rijeku koja  se borila za ulazak u Ligu prvaka) uspjeli pobijediti. Nije bilo dovoljno za nastavak osječke nogometne bajke, ali je potvrdilo ono što smo spoznali već nakon Luzerna i posebice PSV-a.

Osijek je danas ozbiljna europska momčad, što je sinoć izjavio i trener Austrije Thorsten Fink. I u ovom susretu Zekićevi su izabranici uspjeli zatresti suparničku mrežu, a na tomu smo i gradili optimizam jer se niti jednom ove sezone nije dogodilo da su dečki iz Gradskog vrta prijetili „praznim puškama“. Vjerovali smo da će nastavak takvog niza uslijediti i na NV-Areni, nadajući se kako bi se Hadžikićeva mreža mogla zatresti barem dva puta. I mogla je, imamo na kraju za čime žaliti, iako je i domaćin imao svoje prigode i pogođenu gredu kod rezultata 0:0. Nisu gosti primili gol u tako važnom dvoboju, kao što ih nije matirao ni PSV u Eindhovenu. I to govori o snazi i kvaliteti Osijeka koji je ostao u predvorju  Europske lige, a zaslužio se naći u njoj...

Atmosfera za pamćenje

Svaka čast i našim navijačima. Bili su sjajni, u što nitko nije ni dvojio. Naprotiv, znali smo da će Osječani imati žestoku potporu, došlo je oko tisuću naših sugrađana i Hrvata iz Austrije koji su sjajno bodrili Bijelo-plave. Među 7.500 gledatelja odjekivala je Kohortina pjesma što je motiviralo i tifoze Austrije da budu vrlo glasni, pa je ugođaj na tribinama zaista bio za pamćenje.

Vjerojatno će se nakon svega još i više pričati o propuštenoj prigodi u Gradskom vrtu gdje je Osijek nesretno pokleknuo, pa je u konačnici eliminiran zbog samo jednog gola, pri ukupnom rezultatu 2-2. Neće nas biti u ždrijebu grupne faze, međutim, veliko je zadovoljstvo osjetiti i uvjeriti se da i naš Klub pripada tom europskom društvu. I sigurno je da će sva ova iskustva, počevši od Andorra La Velle, pa do St. Poeltena, itekako dobro doći u nekim sljedećim nastupima na međunarodnoj sceni. Već iduće sezone, dakako!