Osijek je poražen od trenutno najbolje momčadi HNL-a, a sve misli već sada moraju biti okrenute prema Lokomotivi koja sljedeća gostuje u Gradskom vrtu

Nije sramota, ni u kojem slučaju, u sportu izgubiti od boljega. Naprotiv, takvom protivniku treba stisnuti ruku i čestitati. A Rijeka je trenutno najbolja u Hrvatskoj. Vidjeli smo to i u ovom derbiju u kojem je naš prvoligaš nadigran i svladan od vodeće momčadi na tablici koja je potvrdila da je zasluženo na vrhu tablice s osjetnom bodovnom prednošću. Ovako, kako Riječani igraju ove sezone, zaista su najizgledniji kandidati za naslov prvaka jer to zaista izgleda dominantno  i bolje u odnosu na sve ostale. Iako je trener Bijelo-plavih Zoran Zekić bio prilično razočaran po svršetku utakmice na Rujevici, uslijed onoga što su pokazali njegovi izabranici, svjestan je i on da su se naši dečki ovaj puta namjerili na snažniju, kompaktniju i u konačnici kvalitetniju momčad koju će bilo tko teško pomaknuti s prvog mjesta u nastavku Prvenstva.

Ni raspoloženi Mikulić nije pomogao

Vidjelo se od prve minute da je domaćin razigran jer je preuzeo inicijativu čim je lopta krenula s centra. Na svim pozicijama Rijeka ima tehnički vrlo potkovane pojedince koje je Matjaž Kek uspio uklopiti u vrlo snažan i organiziran kolektiv. Njihovi individualci su u svakom trenutku spremni riješiti svaku utakmicu, protiv bilo kojeg protivnika u Ligi, a posebno je upečatljiva ta napadačka moć riječkog sastava. Postigli su čak 28 golova u 12 susreta, pri čemu se svaki pojedinac uvijek može upisati među strijelce  jer opasnost stiže sa svih strana. U takvim okolnostima, Osječani su izgledali previše sputano, nisu odgovorili potrebnom drskošću i agresijom u smislu hrabrijeg i odlučnijeg otpora iako to zasigurno nije lako protiv tako raspoloženog suparnika. Gosti jednostavno nisu uspjeli razviti svoju igru, brzo se gubila lopta već na vlastitoj polovici terena, tako da je to Rijeci omogućavalo kontinuiran pritisak i stvaranje izglednih prigoda. Niti spoznaja da je osječki vratar Mikulić bio prilično raspoložen nije pomogla njemu i suigračima da sunčani Kvarner napuste barem malo zadovoljniji.

Učinak je dalje sasvim zadovoljavajući

Bez obzira što smo svi zajedno zasigurno očekivali puno više neizvjesnosti u derbiju na Rujevici, nema mjesta malodušju uslijed uvjerljivog poraza. Istina, Osijek je skliznuo s druge na četvrtu poziciju jer ga je preskočio Dinamo, dok se Hajduk bodovno izjednačio s našim prvoligašem, no trenutno ima bolju gol-razliku. Kako nije bilo euforije kada se pobjeđivalo, tako ni sada ne treba očajavati jer Osječani i dalje imaju sasvim zadovoljavajući učinak. Treba izvući pouke  iz nedjeljnog poraza, poraditi na uklanjanju nedostataka kako bi već u sljedećem kolu naša momčad izgledala puno bolje i učinkovitije. A upravo će utakmica 13. prvenstvene runde za Bijelo-plave biti posebno važna jer u Gradskom vrtu gostuje Lokomotiva koja je trenutno prva ispod Osijeka s deset bodova zaostatka. Bilo bi itekako bitno tu veliku prednost i dodatno povećati i tako sve opasnije „Lokose“ sasvim udaljiti od borbe za plasman u vodećem kvartetu.

FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL