Mario je bio najbolji i među pionirima, mlađim kadetima, potom kadetima i juniorima, a sada i seniorima.

Kuglač Osijeka, 34-godišnji Mario Liović izborio je naslov pojedinačnog prvaka Hrvatske, proteklog vikenda na kuglani Grmošćice u Zagrebu. Tako grad na Dravi ponovno ima najboljeg kuglača u državi, budući da je prošlogodišnji pobjednik bio Liovićev klupski kolega i trener Mario Mušanić.

Prvi mi je protivnik bio Milan Uzelac iz KK Grmošćica koji jako dobro poznaje kuglanu na kojoj trenira, tako da mi je to bio prilično velik izazov. Bilo je dosta muke, ali sam ga nekako uspio slomiti u četvrtom setu i doći do pobjede i prolaska u sljedeći krug. Potom me je, već sat vremena kasnije, u četvrtfinalu čekao Željko Rupčić iz gradskog rivala Kandita kojega sam također uspio svladati i izboriti polufinale, pričao nam je Liović.

Ni Bolanča ga nije zaustavio

Dakako da su najzahtjevniji dvoboji bili oni u samoj završnici, kada je padala odluka o konačnom poretku i osvajačima medalja:

S Hrvojem Marinovićem igrao sam u devet sati ujutro što zasigurno za mene nije bio najsretniji termin, ali sam mu se uspio nekako prilagoditi i srušiti 682 čunja, što mi je bio i najbolji rezultat na Prvenstvu. Odmah potom igralo se finale, a protivnik je bio prvi nositelj Luka Bolanča iz momčadi Zaprešića. To sam isto odlično odradio, osvojio dva seta, srušio veći broj čunjeva (666) i zasluženo osvojio titulu.

Nitko u Hrvatskoj kao Liović!

Osvojenim trofejom na Grmošćici Liović je ostvario nešto, što će zasigurno ući i u povijest ne samo kuglanja, nego općenito sporta u Hrvatskoj. Naime, kompletirao je nisku osvajanja zlatnih medalja na pojedinačnim prvenstvima doslovno u svim uzrastima!

Prva titula je bila u kategoriji do 12 godina, potom sam bio najbolji među mlađim kadetima do 15 godina. Konkurencija kadeta je u našem sportu do 18 godina, a juniora do 23, a u obje sam također osvojio naslov. Uspio sam, dakle, povezati svih pet titula čime se ne može pohvaliti nitko u Hrvatskoj, a nisam ni u Europi čuo za nešto slično. Možda negdje i postoji netko s takvom niskom naslova, ali je sigurno da se ne može puno kuglača time pohvaliti.

 

Foto: Gojko Mitić