Bližimo se kraju jesenskog dijela sezone pa je red da se prisjetimo ovogodišnjih igara momčadi u bijelo-plavoj opremi.

Osijek – Lokomotiva 1:4
(J. Barišić 62' ; Pavičić 4', Pajač 38', Budimir 65', 89')

Sezona za nogometni klub Osijek nije krenula prema očekivanjima, a prvi pogodak u novom izdanju HNL-a primljen je nakon samo četiri minute. Osijek je kroz cijeli susret bio ofenzivnije orijentirana momčad, no gosti su kontrama kažnjavali svaku pogrešku i svaki trenutak dekoncentracije. Josip Barišić je lijepim pogotkom, nakon ubačaja Barabana, probudio nadu, no brzo ju je ugasio Ante Budimir s dva svoja pogotka za konačnih, neugodnih 1:4.
 

Zadar – Osijek 2:1
(Ivančić 35', Weitzer 64' ; J. Barišić 90'-11m)

Već dugo Osijek ne zna za pobjedu na Stanovima, a ta se nepoželjna tradicija nastavila. Unatoč dobroj igri, realizacija je ponovno bila problem, što je kaznio Josip Ivančić u 35. minuti. Početkom drugom dijela Josipu Barišiću je poništen posve regularan pogodak, a nakon fantastičnog gola Ivora Weitzera u 64. minuti - nada u bodove se rasplinula. Do kraja utakmice Osječani su uspjeli tek smanjiti na 2:1, a strijelac je s bijele točke, iz nepostojećeg jedanaesterca bio J. Barišić. No, prethodno je sudac Bruno Marić sa svojim pomoćnicima višestruko oštetio goste ne dosudivši im dva kaznena udarca, uz već spomenuti poništeni pogodak kod vodstva domaćina od 1:0...
 

Osijek – Split 1:1
(Mišić 20' ; Glavina 18')

Prvi bod u ovoj sezoni, iako će ostati žal što u Gradskom vrtu nisu ostala sva tri. Split je brzo poveo, lijepim pogotkom Glavine petom, ali također sjajan gol postiže i Josip Mišić, samo dvije minute kasnije za izjednačenje i konačan ishod ovoga dvoboja. Imali su bijelo-plavi odličnih prigoda, a najbolju je propustio Mile Škorić, koji je u posljednjim trenucima susreta, nakon udarca iz kuta, s samo pet metara pucao glavom i ciljao pravo u vratara Splićana Vukovića. Kakva je to bila šansa da se ipak osvoje i preostala dva boda što ni u kojem slučaju ne bi bilo nezasluženo.
 

Osijek – Dinamo 1:2
(J. Barišić 79'-11m ; Čop 14', 72'-11m)

Dinamo je europske rane, nakon poraza od Aalborga, ponovno liječio na momčadi Osijeka. Ipak, Rukavinini izabranici ovaj puta nisu pokleknuli bez žestoke borbe. Imali su i prvu veliku priliku, no promašaj Mišića kažnjava Čop već u idućem gostujućem napadu. Najbolje prilike za izjednačenje propuštaju Jonjić, Bralić i Mešanović, a u 72. minuti Bralićevo igranje rukom donijelo je prvaku jedanaesterac kojega je Čop realizirao za 0:2. Sedam minuta kasnije uslijedio je kazneni udarac i za Osijek. Opet je siguran egzekutor bio Josip Barišić, no to je bilo sve što su domaći uspjeli napraviti do kraja utakmice...
 

Zagreb – Osijek 1:2
(Jurendić 29'-11m ; Jonjić 16', 87')

Napokon pobjeda i tri boda i to u savršenom trenutku, kada je momčad bila na samome začelju tablice. Iako je Osijek bio dominantan i bolji, brzo i poveo nakon udarca iz kuta i pogotka snalažljivog Jonjića, Zagreb je izjednačio iz nepostojećeg 11-erca jer je prekršaj Jonjića nad Krovinovićem bio izvan šesnaesterca. Ipak, nagrada za vrlo dobru partiju i veliku borbu došla je tri minute prije kraja. Mile Škorić „lomi“ obranu Zagreba unutar lijeve strane kaznenog prostora i odigrava idealnu povratnu loptu za tada sveprisutnog Jonjića koji iz blizine još jednom pogađa za 1:2 i potpuno zasluženu pobjedu.
 

Osijek – Hajduk 2:0
(Baraban 27', Glavaš 73')

Osijek je došao do druge pobjede u posljednja dva susreta. U Gradskom vrtu je pao Hajduk, koji već postaje redovna „mušterija“. Iako je Hajduk došao bez većine prvotimaca, koji su se pripremali za europski susret s Dnjiprom, to ne umanjuje trijumf Osijeka koji je poveo u 27. minuti, nakon što je Mešanović sjajno odigrao loptu za strijelca Ivana Barabana koji je bez problema matirao Kalinića. Konačnih 2:0, protiv Hajduka koji gotovo da nije zaprijetio, postavio je Marin Glavaš u 73. minuti, kada je, iako omalen rastom, bio najviši u kaznenom prostoru Splićana, nakon odličnog ubačaja Nikole Matasa s desnog boka. Važni bodovi za Osječane, na zadovoljstvo njihovih navijača.
 

Istra 1961 – Osijek 0:0

Unatoč boljoj igri, dominaciji na terenu i više stvorenih prilika, Osijek ipak nije uspio doći do treće pobjede u nizu. Susret u Puli završio je bez pogodaka, a za preostala dva boda puno više mogu žaliti – gosti. Veliki je „zicer“ u prvom dijelu utakmice propustio realizirati Jasmin Mešanović koji se našao potpuno sam ispred Brkića, ali je promašio okvir njegovih vratiju. Lijepu je šansu propustio i Šorša, a jedina ozbiljnija prijetnja osječkom vrataru Mikuliću bio je robusni napadač Istre Radonjić koji je u posljednjim trenucima utakmice pao u kaznenom prostoru Osijeka, ali je sudac Križarić procijenio da nije bilo prekršaja za najstrožu kaznu.
 

Osijek – Rijeka 0:1
(Jugović 19')

Ovaj susret je moguće opisati kao utakmicu sa po jednom prigodom na svakoj strani. Rijeka je svoju iskoristila, a Osijek, nažalost, nije. Riječani nisu bili goropadni, rijetko su ozbiljnije prijetili, ali ni domaćin nije uspjevao doći do izrazitih šansi. Odlučio je pogodak bivšeg Osječanina Vedrana Jugovića koji je lijepim udarcem matirao nemoćnog Zvonimira Mikulića. Šteta što je Josip Barišić, u samom finišu, sa svega pet metara prebacio vrata kada su već svi vidjeli loptu u mreži još jednog bivšeg osječkog prvotimca Ivana Vargića, pa je Rijeka odnijela sva tri boda put Kvarnera. Remi bi, možda, ipak bio najpravičniji ishod... 
 

Slaven Belupo – Osijek 2:0
(Ozobić 43', Jonjić 73'-ag)

Još jedno gostovanje s kojeg već (pre)dugo nisu doneseni bodovi. Slaven Belupo je bio u puno većoj krizi uoči utakmice, no ipak je nastavio pobjedničku seriju na svom terenu protiv našeg prvoligaša. Prvo je zabio najbolji igrač susreta Ozobić, a kad je Jonjića u jednom napadu Koprivničanaca pogodila lopta u tijelo i odbila se u Lončarićevu mrežu, bilo je jasno da će „farmaceuti“ na kraju slaviti. Osijek je u ovom ogledu definitivno ostao dužan, tek s ponekom ozbiljnijom prijetnjom, ali bez ikakvog konkretnijeg učinka. Belupo je ipak prelako došao do slavlja.
 

Lokomotiva – Osijek 2:0
(Pavičić 46', 86')

Treći poraz u nizu i treći uzastopni susret bez postignutog pogotka svjedoče o evidentnom padu forme naših nogometaša. Nema se puno toga napisati o ovome dvoboju osim da je Osijek, prije svega zahvaljujući raspoloženom vrataru Lončariću, izdržao nalete domaćina u prvom dijelu, a potom naivno pokleknuo već u prvoj minuti nastavka. Nažalost, umjesto poticaja da se napadne i pokuša doći do izjednačenja, taj je pogodak Pavičića destabilizirao bijelo-plave koji su u samoj završnici još jednom kapitulirali, još naivnije nego u onoj 46. minuti... No, bila je to zaslužena pobjeda Lokomotive. Osječani su ostali nedorečeni i nemaju za čime žaliti.
 

Osijek – Zadar 4:1
(Mešanović 30', 50', Novaković 61', Baraban 86' ; Ikić 66')

Evo malo veselja za osječke navijače uz najuvjerljiviju pobjedu ove sezone. Napokon je proradio i mladi BiH reprezentativac Jasmin Mešanović, koji je postigao svoje prvijence za svoj novi klub, pokazavši da zna i može zabijati nakon nekih velikih promašaja iz prethodnih susreta. Osječani su mogli postići još poneki pogodak jer je šansi bilo napretek! U svakom slučaju, zanimljiva utakmica u kojoj su i gosti propustili neke svoje prigode, a među strijelce su se upisali stoper Saša Novaković i pričuvni napadač Ivan Baraban, dok je ipak slabije goste tek nakratko utješio Frane Ikić. Rukavina je mogao biti posve zadovoljan, posebice jer su bodovi osvojeni protiv izravnog konkurenta.
 

Split – Osijek 3:0
(Cikalleshi 33'-11m, Roce 36', 42)

Igralo se, uglavnom, ravnopravno u prvom dijelu, da bi se u posljednjih desetak minuta tog razdoblja utakmice sve okrenulo na stranu domaćina. A nije moralo biti tako jer je Dugandžić dvaput imao priliku dovesti bijelo-plave u vodstvo, no nije uspio postići pogodak. Kazna je uslijedila na suprotnoj strani i to iz prestrogo dosuđenog „penala“. Istina je da je Saša Novaković nehotično igrao rukom, ali je to bilo – izvan kaznenog prostora. Albanac Cikalleshi je siguran s bijele točke, a već u idućem napadu Split povećava vodstvo preko Rocea, koji je do kraja poluvremena zabio još jedan pogodak. No, ne možemo ne primjetiti da je sudac Križarić u dvije vrlo sporne situacije u domaćem šesnaestercu (oba puta igranje rukom) presudio u korist splitskog sastava...
 

KUP (1/8 finala) : Split – Osijek 2:0
(Roce 9', Cikalleshi 32')

Iako su se navijači nadali da će Osijek zaigrati otvoreno i napasti Splita, kao u posljednjih 30-ak minuta prvenstvenog ogleda, to se nije dogodilo, vjerojatno i zbog činjenice da je osječka momčad zaigrala značajno oslabljena. Tomislav Rukavina se odlučio za oprezniji pristup, ali je kapitulacija stigla već u devetoj minuti, kada Roce zabija nakon prekida. Imali su gosti ozbiljnu primjedbu na glavnog suca Zebeca koji je ipak trebao dosuditi jedanaesterac za Osječane u 24. minuti kada je Vrgoč srušio Jamaka. Do odmora je Cikalleshi samo povećao prednost, pa se Osijek oprostio od Kupa za ovu sezonu, a Splićani nastavljaju natjecanje. Zasluženo, s obzirom na viđeno.
 

Dinamo – Osijek 5:0
(Čop 10', Taravel 51', Soudani 53', 70', Fernandez 62')

U ovom je ogledu sve jasno. Slavila je puno kvalitetnija momčad, a Osijek je pružio najslabiju igru od početka sezone, posebno u drugih 45 minuta kada su golovi padali kao na filmskoj vrpci. Dinamo se nakon slabih nastupa u Europskoj ligi, nažalost, iskalio na prvoligašu s Drave. O susretu u kojem se primi pet pogodaka bez pravog otopra ne treba trošiti previše riječi, a što je klupsko čelništvo mislilo o nastupu igrača u Maksimiru vidljivo je iz reakcije predsjednika Slobodana Tolja koji je očitao „bukvicu“ našim profesionalcima zbog nedopustivo lošeg pristupa.
 

Osijek – Zagreb 1:0
(B. Barišić 33')

Teška, jako teška pobjeda, ali potpuno zaslužena, a nekoliko detalja je obilježilo susret. Prije svega, crveni karton preoštrom Peroševiću već u prvih pola sata igre, prestrogo dosuđeni kazneni udarac za Osijek i također isforsirani drugi žuti karton za Josipa Mišića desetak minuta prije kraja. Fanatično borbeni Osječani ipak su, unatoč brojčanom hendikepu, osvojili vrijedna tri boda. Pogodak je postigao Borna Barišić koji je uspješno realizirao spomenuti jedanaesterac u 33. minuti. Vrijedi zabilježiti da Zagreb čak ni s dva igrača više nije uspio stvoriti niti polupriliku za eventualno izjednačenje. Zasluženi pljesak bijelo-plavima po svršetku iznimno zahtjevnog susreta.
 

Hajduk – Osijek 2:1
(Caktaš 54'-11m, Gotal 63'; Glavaš 67')

Još jedan gostujući poraz, ovaj put pred praznim Poljudom i bez osmorice standardnih prvotimaca koji nisu bili u kadru zbog kartona, bolesti i ozljeda. Unatoč tomu, Osijek je igrao sasvim dobro, a Hajduk se itekako mučio i osim grede Kouassija nije stvorio neku veću prijetnju Mikuliću. A onda je na scenu stupio sudac Vidulin i u 54. minuti izmislio kazneni udarac za domaćina iako je svima bilo vidljivo da je Dugandžić držao ruku uz tijelo kada ga je s nekoliko metara „napucao“ Kouassi. Devet minuta nakon toga Splićani su postigli i drugi pogodak, a Osijek je samo uspio smanjiti preko Glavaša kojemu je to bio drugi gol Hajduku u ovoj sezoni.
 

Osijek – Istra 1:1
(Jonjić 70' ; Radonjić 62')

Ponovno prokockani bodovi nakon bolje i uvjerljivije igre. No, Istra je među najneugodnijim gostima u Gradskom vrtu. Ovo im je peti susret u nizu bez poraza u Osijeku. Štoviše, čak tri puta su odnijeli cijeli plijen te primili samo dva pogotka u tim susretima. Puljani su kaznili promašaje domaćih u 62. minuti nakon odlične akcije i lijepog loba Radonjića, no ipak nije ostalo do kraja 0:1. Inicijativa Osječana se isplatila i Jonjić je u 70. minuti donio rezultatsko poravnanje nakon ubačaja Jamaka iz kuta. Svakome po bod, iako je Osijek, i po riječima gostujućeg trenera Pamića, pokazao više i bio bliže pobjedi.
 

Rijeka – Osijek 2:1
(Samardžić 12', Moises 62' ; Jonjić 72')

Jedna od boljih utakmica Osijeka na suparničkim terenima i to protiv drugoplasiranih Riječana koji su bili veliki favoriti. I poveli su preko Samardžića koji je iskoristio jedan prekid (ako je uopće bilo prekršaja tom prigodom...) i ubačaj Jajala pretvorio u pogodak već u 12. minuti. Imali su domaći nakon toga još dvije vratnice (Kramarić i Krstanović), ali su i Osječani imali neke svoje šanse. To se posebice odnosi na drugi dio utakmice. U 47. minuti sudac Strukan ne kažnjava Mitrovićevo igranje rukom u kaznenom prostoru očitim jedanaestercem, a u jeku Osijekovih naleta ka izjednačenju ne sankcionira ni Močinića drugim žutim kartonom... Prethodno je Brazilac Moises zabio za 2:o, a Jonjić je do kraja uspio iskoristiti pogrešku Vargića i smanjiti na 2:1. Ostat će zapisano da su prigode propustili Šorša, Pranjić, Perošević, Glavaš…