Velika nagrada Austrije je značajan sportski događaj koji se održava pedesetak kilometara od naše pripremne baze.

Nakon vrlo dojmljivog nastupa kojega su Osječani imali protiv St. Johnstonea na malom stadionu nedaleko velike skakaonice u skijaškom centru Bischofshofenu, Bijelo-plavi su dobili slobodnu nedjelju, bez ikakvih trenažnih aktivnosti.

Većina je igrača to iskoristila za potpuni odmor jer su prethodni dani bili prilično naporni, a ljubazno osoblje hotela Relax Resort organiziralo nam je roštilj koji uvijek dobro dođe, posebice u vrijeme opuštanja.

Hotel se brzo popunio

U posljednja dva dana hotel nam se značajno popunio što se tiče gostiju jer su pristigli ljubitelji Formule 1 iz raznih krajeva Europe. Povod njihovome dolasku u Štajersku je nedjeljna Velika nagrada Austrije što je svakako sportski događaj kojega vrijedi uživo pogledati. Takvoga su razmišljanja bili i naši igrači Borna Barišić i Mirko Marić koji su, dakako uz dozvolu stručnoga stožera, odlučili krenuti put Red Bull Ringa u tek pedesetak kilometara udaljenom Spielbergu. Kapetan se uspio snaći za ulaznice koje su, inače, rasprodane iako im je cijena za naše prilike uistinu „paprena“.

Vidjeli smo u hotelu puno stranaca, naročito iz Nizozemske i Italije koji su stigli u skupocjenim automobilima ili pak na atraktivnim motorima kako bi vikend proveli u ovom dijelu Austrije, ponajprije uslijed adrenalinskih uzbuđenja na Red Bull Ringu.

Petstotinjak Hrvata u okrugu Murau

Imali smo prigodu nakratko obići i mjesta u koja smo do sada isključivo dolazili na treninge, a lijepo ih je pobliže upoznati i odlaskom na kavicu i piće izvan redovitih obveza. I ono što je lako primjetiti, gdje god krenemo – susrećemo Hrvate. Jedan od njih je i ujak našeg bivšeg prvotimca Josipa Kneževića „Joke“, danas najboljeg igrača Puskas Akademije. Od njega smo čuli da je petstotinjak hrvatskih iseljenika u ovome okrugu, a većina ih je došla iz srednje Bosne i Posavine uglavnom tijekom 1992. godine i kasnije.

Hrvate smo susreli i u Frohnleitenu u kojem smo igrali protiv Videotona gdje nas je dočekalo nekoliko naših Slavonaca, a na domaće smo ljude „naletjeli“ i u subotu u Bischofshofenu. Viđamo ih i susrećemo i u našem privremenom kampu u St. Lambrechtu i svima im je drago barem nakratko susresti sunarodnjake.