Osječki je Proleter davne 1951. bio drugoligaš, ali je u Kupu bivše FNRJ odigrao odlično s Hajdukom u Splitu.

Da su se sportska, pa tako i nogometna natjecanja mogla odvijati planiranom dinamikom, NK Osijek bi ovoga tjedna imao veliko iskušenje u Kupu Hrvatske. Naime, za srijedu, 18. ožujka, bio je predviđen polufinalni dvoboj Rijeke i Osijeka na Rujevici, ali je i on morao biti odgođen u sklopu preventivnih mjera koje imaju za cilj onemogućiti, odnosno smanjiti širenje korona virusa. Što će se događati s tim susretom i kada bi on mogao biti odigran, zasad je još nepoznato, kao i termin nastavka državnog prvenstva.

Utakmica na Dan grada Osijeka

U nedostatku aktualnih nogometnih tema, zanimljivo je prisjetiti se nekih događaja, odnosno utakmica iz klupske povijesti o kojima se pričalo i dugo vremena nakon što su bile odigrane. Kada smo već započeli priču s Kupom, jedan susret iz masovnog natjecanja nekadašnje FNRJ iz jeseni 1951. godine ostao je u pamćenju onima koji su mu bili suvremenici, a posebno je istaknut u zapisima iz toga doba. Dakle, zapisano je kako su tada u četvrtfinalnom dvoboju snage odmjerili Hajduk i osječki Proleter koji je tada bio drugoligaš. Igralo se baš na Dan grada Osijeka, 2. prosinca, doduše na Starom placu u Splitu, na stadionu uz nekadašnju gradsku plinaru.

Umjesto jedanaesteraca – odluka ždrijebom

Hajduk je bio veliki favorit i zbog svoje tradicije, kao i uslijed činjenice da se prethodno mogao već pohvaliti i titulom prvaka bivše Jugoslavije, ali su mu Osječani izvanredno parirali. Ostalo je 0:0 ne samo u osnovnih 90 minuta nego i u dodatnih pola sata produžetaka što je bilo veliko iznenađenje. No, početkom pedesetih godina prošloga stoljeća o pobjedniku u takvim ogledima nisu odlučivali jedanaesterci nego isključivo – fortuna. Iako je to bilo valjda i najmanje sportski, pristupilo se ždrijebu, a to je bila čista „kocka“. Ona se tom prilikom nasmiješila Splićanima, predvođenim legendarnim Bearom na vratima. Unatoč razočaranju koje su doživjeli takvom eliminacijom, jedanaestorica Proletera (Kezdi, Malčić, Medić, Majer, Kasa, Kockar, Bestvina, F. Rupnik, Relić, Vekić i Šestak) pohvaljena je u svim izvješćima za svoj odličan splitski nastup.