Igrači i liječnička služba NK Osijek pozorno pratili izlaganje dr. med. Romana Latinovića.

Pitanje dopinga i izbjegavanja uzimanja neželjenih i zabranjenih supstanci ima sve veću ulogu, posebno u profesionalnom sportu. Stoga su nogometaši Osijeka, uz klupske liječnike i fizioterapeute, na stadionu u Gradskom vrtu nazočili prigodnom predavanju na temu antidoping kontrole i svega onoga što je vezano uz prevenciju po pitanju korištenja bilo kakvih, nedopuštenih (s)tvari. Predavanje je održao dr.med. Roman Latinović, voditelj Odjela za prevenciju dopinga u Hrvatskom zavodu za toksikologiju i antidoping.

Fokus je bio na praktičnim aspektima dopinga i na osvješćivanju sportaša o potencijalnim problemima, kako bi se na vrijeme upoznali, pripremili i izbjegli moguće zamke koje se odnose na korištenje nedopuštenih sredstava. Znamo da po pitanju dopinga neznanje ne spašava onoga tko je pozitivan na testiranju. Dakle, već samo postojanje određene tvari, markera ili metabolita u uzorku sportaša dovodi do pozitivnog nalaza i kazne ne samo za pojedinca koji ih je koristio, nego u nekim situacijama i za liječnika. Naravno, ukoliko je bio uključen u davanje određene tvari ili dopustio provođenje neke metode koja je zabranjena.

Odgovornost je i na liječnicima

Upravo je stoga ovo predavanje bilo značajno ne samo za igrače našeg prvoligaša nego i za liječničku službu i fizioterapeute jer je po tom pitanju nužna stalna edukacija. Naime, činjenica je da i najmanji propust može biti skupo plaćen. U ovoj kampanji u Zavodu su trenutno najviše usmjereni na nogomet i vaterpolo, na naše prvoligaške klubove, ali rade i s drugima. Cilj im je educirati i mlađe dobne kategorije i seniore tako da svi prime odgovarajuću informaciju o antidopingu.

U svakom slučaju je tako. Naveo bih, recimo, primjer intravenskih infuzija koje su se nerijetko davale u stankama utakmice, za vrijeme odmora između poluvremena. Pritom se znalo raditi o metodi koja nije dopuštena. Riječ je o M2 metodi koja spada u kategoriju nespecificiranih postupaka i povlači sa sobom četverogodišnju suspenziju iako nema tendenciju unošenje zabranjene tvari. No, sportaš ako to primi, baš kao i liječnik koji mu je to dopustio ili preporučio, može biti drastično kažnjen, zaključio je dr. Latinović.