Trener u prvi plan stavlja razvojni proces igrača i njihovu prilagodbu za izazove ozbiljnog profesionalnog nogometa.

Momčad Osijeka II prvi je dio drugoligaške sezone završila sa 6 pobjeda 3 remija i 7 poraza u dosadašnjih 16 kola i pozicionirala se u sredini ljestvice. O svemu što je vezano uz nastupe Bijelo-plavih u proteklom jesenskom razdoblju razgovarali smo s trenerom Igorom Tolićem.

Kada sam dolazio ljetos u Osijek imao sam percepciju da je to ambiciozna sredina i da su ljudi ovdje željni novih znanja, razvoja i izgradnje Kluba u svim njegovim segmentima. Tijekom ovih pet mjeseci to se i potvrdilo. Imali smo osnovnu zadaću razviti mlade igrače, htjeli smo vidjeti ima li u ovom kadru koji nam je na raspolaganju materijala za A momčad. Mogu reći da su pritom svi dali sve od sebe u okolnostima kada zapravo i dalje uče što je onaj pravi profesionalni nogomet. Vidjeli smo tko kako reagira u dobrim i kompleksnim situacijama, prošli kroz svakakve okolnosti u tim našim testiranjima. Poanta je točno znati tko je kakav karakter u smislu daljnjeg razvoja i na koga se u budućnosti može ozbiljno računati za najbolji sastav Osijeka, rekao je Tolić.

Samo jedan gol na postavljenu obranu!

Prema njegovim riječima svi su napravili određeni iskorak, netko veći, netko manji, ali je u globalu zadovoljan.

U početku sezone smo gotovo svima bili nepoznanica. Protivnici nisu znali što ih očekuje i lakše smo rješavali neke stvari posebno u fazi napada, pa smo zabijali i dosta golova. Kasnije smo isprovocirali to da se susrećemo s momčadima koje su se postavljale vrlo defanzivno. Bavili smo se prevencijom kontre i razbijanjem „bunkera“, što je najteže u nogometu. Dosta smo miksali s izborom početne jedanaestorice da bismo dobili objektivniju sliku o mogućnostima svakog pojedinca u smislu olakšanja dodatne selekcije. Većinom smo primali golove iz prekida, što se može pripisati nedostatku iskustva i odgovornosti u obrani. Znakovito je da smo na postavljenu obranu dobili samo jedan pogodak i mislim da je to raritet.

Bit će na proljeće i novih lica

Škola nogometa u NK Osijek ima vrlo važnu funkciju. Ova generacija iz B momčadi je već lansirala dosta igrača na veliku scenu. To se očekuje i ubuduće.

Od onih koji ostaju s nama očekujemo dodatni korak naprijed, a trebamo i nove dečke u kadru. Neke smo igrače skautirali, pojedinci će doći na probu vrlo brzo, a koga ćemo angažirati ovisno je o transfer-politici Kluba. Neki će i otići u nove sredine gdje će nastojati ispoljiti svoj potencijal na neki drugi način. Ne možemo u pola sezone mijenjati ciljeve. Da je cilj bio upustiti se u borbu za prvo mjesto, onda bismo drukčije postavili stvari. Ovako smo stavili igrače izvan komforne zone, postavili pred njih neke nove zadaće s kojima se ranije nisu susretali, da bismo vidjeli kako reagiraju. Normalno je da su pritom i griješili. Razvoj igrača je prioritet, a kada znamo u kojem smjeru idemo onda je sve lakše.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL