Trener našeg drugoligaša osvrnuo se na pripreme i ono što želi vidjeti od svoje momčadi predstojećeg proljeća.

Za nogometaše Osijeka II u nedjelju, gostovanjem u Bijelom Brdu, počinje drugi dio sezone u Drugoj HNL. O odrađenim pripremama i očekivanjima uoči predstojećih natjecateljskih susreta pričali smo s trenerom Bijelo-plavih Igorom Tolićem.

Radili smo na svemu onome što želimo poboljšati u odnosu na minulu jesen. Riječ je o organizaciji igre, prevenciji protivničkog kontranapada, boljoj suradnji veznjaka i napadača i takvim stvarima. Osim toga, vrijeme smo posvetili i osvješćivanju igrača o značaju nekih stvari izvan terena, na koje trebaju obratiti dovoljno pozornosti. Konkretno, moraju voditi računa o zdravlju i ishrani, biti svjesni što znači posvećenost onome što rade, dakle o svemu onome što može utjecati, odnosno omogućiti lakši i brži napredak u karijeri.

Vodilja je napadačka igra

Osim nekih izmjena u igračkom kadru, treba očekivati i određene promjene u samom načinu igre, iako se pritom unaprijed ne „robuje“ sustavima i koncepcijama.

Osnovna nam je vodilja napadačka igra, pa nam i razmišljanja idu u tom smjeru. Vrlo često se na drugoligaškim terenima igra nasuprot zatvorene formacije suparnika, a nije baš jednostavno tražiti rješenja da ih se „probije“. Naš je pristup takav da želimo dominirati, pa moramo vidjeti tko najbolje može odgovoriti takvim zadaćama. Da neke stvari sasvim pojednostavimo, kada izgubimo loptu bitno nam je da je što prije ponovno osvojimo, kao i da nam što više igrača dolazi u završnicu, no i da se brzo vraćaju natrag.

Posvećenost razvoju igrača i same igre

Od druge momčadi se prvenstveno očekuje reprodukcija kvalitetnog kadra za najbolji sastav osječkog prvoligaša. Što se toga tiče, Tolić je rekao:  

Svi mogu konkurirati u nekom trenutku, sve će ipak ovisiti o njima i onomu što će pokazati na terenu. Važno je da budu posvećeni nogometu i onome što se od njih traži, ne samo profesionalno nego i ljudski. Kolege iz prve momčadi jedva čekaju da netko bude na potrebnoj razini kako bi i za njih bio upotrebljiv i koristan. U ime svoga stožera mogu jamčiti našu maksimalnu posvećenost njihovom razvoju i unaprjeđenju igre, općenito. Ako budemo svi zajedno tomu posvećeni, bit će u redu, a ako se uđe u nekakve kalkulacije tada to obično ne završava dobro. Želimo igrom zaslužiti mjesto u gornjem dijelu ljestvice, vjerujući da to i možemo napraviti.

Što se samog kadra tiče, u njemu više nema Ilića, Krajinovića (obojica su otišla u Hrvatski dragovoljac u koji je posuđen i Almeida) i Kulenovića (Kustošija), dok su novi članovi Osijeka II postali Ljubić (Inter Zaprešić) i Babin (Hrvatski dragovoljac).

Foto: Davor Javorović/PIXSELL